Hlavní obsah

Před soudem stojí muž, který měl svého šéfa zastřelit a tělo rozřezat

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Předloni v listopadu překvapil Martina Frühaufa v kanceláři v Chlumčanech na jihu Plzeňska jeho bývalý zaměstnanec Luděk Zlámal. Sedmatřicetiletý majitel firmy Frühauf Transport po schůzce zmizel a o několik týdnů později našla policie v Berounce už jen kousky jeho těla.

Muž obžalovaný z vraždy u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

A právě Zlámal je podle státní zástupkyně vrahem, který Frühaufa zabil, tělo po smrti rozřezal a hodil do řeky. Případ začal v pondělí rozplétat Krajský soud v Plzni.

Domluvili jsme si schůzku. Když jsem tam přijel, Martin tam neměl auto.
obžalovaný

Sám Zlámal u soudu svoji vinu popřel. „Ničeho takového jsem se nedopustil,“ prohlásil. Dále uvedl, že byl u Frühaufa zaměstnán tři měsíce. Odešel prý proto, že nesouhlasil s praktikami, které ve firmě panovaly.

Upozornil například na špatný technický stav vozového parku nebo falšování kotoučů tachografu. Ke dni, kdy měl podle žalobkyně navštívit Frühaufa ve firmě, uvedl, že za ním sice jel, ale nesetkal se s ním.

„Ten den jsem Martinovi volal, že nemám na účtu výplatu za září. Domluvili jsme si schůzku s tím, že si ještě u něho vyzvednu nějaké moje věci. Když jsem tam přijel, Martin tam neměl auto. Tak jsem tam ještě chvíli čekal v autě a pak jsem odjel pryč,“ uvedl Zlámal. Co se týká zbraně, tu prý našel doma náhodou v tašce.

Podle obžaloby přišel Zlámal za Frühaufem 5. listopadu 2010 po 17. hodině do kanceláře nacházející se v přízemí obytné buňky umístěné v bývalém areálu zemědělského družstva. Na svého někdejšího zaměstnavatele měl nejméně dvakrát vystřelit z nelegálně držené pistole a způsobit mu smrtelné zranění.

Tělo údajně rozřezal

„Tělo pak odvezl a rozřezal. Z kanceláře vzal s sebou ještě firemní doklady a finanční hotovost určenou na výplaty a nákup pohonných hmot,“ upřesnila státní zástupkyně Václava Brýdová.

Pravou horní končetinu patřící Frühaufovi objevil v polovině prosince v náhonu vodní elektrárny v Nadrybech na severním Plzeňsku její majitel. O měsíc později vydala řeka další část těla, tentokrát nohu uříznutou pod kolenem. Na ni narazil rybář poblíž přívozu v Darové, což je asi šest říčních kilometrů proti proudu od místa prvního nálezu. Zbývající ostatky těla poškozeného ani věci se dosud nepodařilo vypátrat.

Tvrdí, že nic neudělal

Podezřelého muže zatkli kriminalisté loni v dubnu. Při domovní prohlídce u něho našli střelby schopnou krátkou zbraň, dále zakázané střelivo speciálně upravené ke zvýšení ranivého účinku, ruční granát a pyrotechnické iniciátory.

Zlámal od začátku vyšetřování tvrdí, že nic neudělal. Totéž zopakoval i před soudem. Motivem činu mohly být déle trvající rozepře, a to ještě z doby, kdy obviněný muž ve Frühaufově firmě pracoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám