Hlavní obsah

Stíhaný exmanažer ŘSD Hala se přiživoval i na penězích z EU

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý vysoký manažer Ředitelství silnic a dálnic, člen soc. dem. Michal Hala, který byl těsně před Vánoci zadržen policií kvůli podezření z nevýhodných pronájmů pozemků u dálnic, na nichž stát tratil stamilióny, měl široké pole působnosti. Na jižní Moravě v roce 2010 radil při získávání peněz z evropských fondů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V registru podnikatelů je u Halova jména uvedeno „poradenství v oblasti řízení“. Jak zjistilo Právo, poradenství na jihu Moravy mu honorovala Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje.

„Ano, je to pravda,“ potvrdil v pátek na dotaz Práva ředitel správy Jan Zouhar. Dodal, že Hala vykonával na základě mandátní smlouvy za deset tisíc měsíčně poradenství při získávání financí z regionálního operačního programu, tedy z evropských fondů.

Pozoruhodné přitom je, že Hala radil na jižní Moravě od března do prosince roku 2010. Svou aktivitu tedy zahájil ve stejnou dobu, kdy mu tehdejší šéf ŘSD Alfred Brunclík odkýval práci na živnostenský list. Stejně jako na jižní Moravě šlo o mandátní smlouvu.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) v pátek v reakci zdůraznil, že Hala nepracoval pro Asociaci krajů ČR ani pro krajský úřad jako takový.

Dopravu má v rámci jižní Moravy na starosti krajský radní Zdeněk Pavlík (ČSSD). Ten je zároveň zastupitelem ve Slavkově u Brna, kde vyrůstal současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Až do roku 2010 byl Sobotka, stejně jako Pavlík, ve Slavkově také zastupitelem.

Halova kariéra se ke konci roku 2009 poprvé otřásla poté, co se na veřejnost dostaly informace o narozeninové oslavě třicátin za tři čtvrtě miliónu korun a o účasti na automobilových závodech sponzorovaných firmami, které získávaly zakázky od ŘSD.

Výsledkem byla ztráta vysokého manažerského postu a hrozba propuštění. Hala se ale neztratil, pro ŘSD pracoval dál. Od března 2010 na živnostenský list. Jako poradce za to bral 80 tisíc měsíčně.

Budou řešit jeho členství v ČSSD

Hala má za sebou i politickou kariéru. Koncem 90. let byl místopředsedou Mladých soc. dem. a vykonával i pozici mluvčího jihomoravské krajské ČSSD. Následoval vstup do vysokých pater, stal se mluvčím ministra dopravy ze soc. dem. Jaromíra Schlinga.

ČSSD nyní bude řešit otázku Halova členství. „Musí o tom rozhodnout místní organizace, v které pan Hala působí,“ řekl tento týden Českému rozhlasu stínový ministr dopravy za soc. dem. Milan Chovanec s tím, že Hala nemá v rámci strany žádnou významnou funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám