Hlavní obsah

Záchranáři na skútrech hledali po Šumavě sebevraha

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železná Ruda

Muže, který v úterý ráno do telefonu ohlásil svoji sebevraždu, hledali celý den na Šumavě záchranáři z horské služby i policisté. Úspěšně, sebevraha se nakonec podařilo zachránit.

Článek

Nešťastník zavolal na tísňovou linku. „Stačil jen sdělit, že je na pokraji duševních sil a chystá se skoncovat se životem,“ uvedl Michal Janďura, náčelník horské služby na Šumavě. Muž pak zavolal ještě jednou a zmateně se ptal na složení dvou léků, pak ale zavěsil.

„Policisté se na nás ihned obrátili s tím, že zahájíme pátrací akci. Vzhledem k zaznamenanému volání jsme pak společně lokalizovali mobilní telefon volajícího do prostoru Železná Ruda – Špičák,“ podotkl Janďura.

Policisté začali prohledávat hotely, penzióny a chalupy, záchranáři se věnovali turistickým stezkám a osamoceným objektům, ke kterým by se policie vzhledem ke sněhu nedostala. „Na sněžných skútrech, terénních čtyřkolkách a automobilech jsme najeli kolem 280 kilometrů. Pátrání však bylo dlouho bezvýsledné,“ konstatoval Janďura.

„Od čtyř hodin odpoledne se policisté snažili o přesné zaměření mobilu muže, který na zpětné volání nereagoval. Přibližně v šest večer pak vytipovali dva objekty v osadě Špičák. Prohledali jsme postupně oba a v tom druhém jsme zoufalého muže nalezli, naštěstí při vědomí,“ doplnil Janďura.

U něj ležel dopis na rozloučenou a několik obalů od léků, na které se při telefonátu ptal. „Přiznal, že je snědl. Záchranáři proto ihned povolali vůz rychlé lékařské pomoci a do jeho příjezdu se snažili muže udržet při životě,“ dodal Janďura.

Záchranka sebevraha před osmou hodinou večer transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice v Klatovech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám