Hlavní obsah

Lidé víc chrání svůj majetek, počet vloupání klesl

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie eviduje za letošní rok o stovky případů méně vloupání do domů, bytů či chat. Nejvýraznější změna k lepšímu, a tudíž i největší zaznamenaný pokles, se ale týká vykrádání aut. Policie si to vysvětluje tak, že lidé jsou vůči svému majetku zodpovědnější a investují více peněz do jeho ochrany.

Foto: Profimedia.cz

Majitelé dbají více než v minulosti na patřičné zabezpečení objektů i aut.

Článek

Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké si majitelé aut zjevně dávají větší pozor na to, aby ve vozech nenechávali cennosti, peníze či elektroniku. Rovněž si do nich zabudovávají stále lepší bezpečnostní systémy.

„Co se týká krádeží věcí z osobních automobilů, jde o významný pokles téměř devatenácti procent oproti loňskému roku. Je to tím, že už není tak jednoduché rozbít okénko a něco z auta sebrat, skoro každé už má nějaký alarm,“ podotkla Kopecká.

Celkem letos musela policie řešit o více jak pět tisíc případů vloupání do aut méně než loni, kdy majitelé nahlásili téměř 41 tisíc vykradených vozů.

Porovnání počtu vloupání loni a letos
Trestný čin20102011rozdíl
krádeže věcí i součástek aut4094435635-5309
krádeže vozidel104209835-585
vloupání do bytů39733642-331
vloupání do domů44664321-145
vloupání do chat43673988-379

Zloději však více než osobní věci kradou doplňky nebo součástky motorových vozidel, například airbagy, benzín, navigace, autorádia či pneumatiky. Nejvíce ohrožení jsou v tomto ohledu majitelé aut v Praze a v Moravskoslezském kraji.

Nálepky vylekaly zapomnětlivce

Kopecká míní, že se na pozitivních číslech odrazilo i několik preventivních policejních projektů.

„Měli jsme i akci, kdy policisté lepili na auta samolepky s rozbitým okénkem, aby jejich majitele upozornili, že si ve voze nechali třeba doklady, peněženku, fotoaparát či telefon, tedy věci, kvůli kterým by se do auta zloděj mohl vloupat,“ uvedla mluvčí.

Lapkové se letos v ČR činili méně než loni i při krádežích samotných aut. Těch zmizelo skoro o šest stovek méně, což je pokles téměř o šest procent. „I na tom se projevilo lepší zabezpečení aut,“ myslí si Kopecká.

Skoro třetina ze všech odcizených vozů se ztratila jejich majitelům v Praze, i tak jich bylo v metropoli ukradeno o patnáct procent (o 600) méně než loni.

Stejně tak si podle Kopecké lidé více chrání své nemovitosti. „Výrazně méně se letos vykrádají byty i chaty, u obou kategorií jde o pokles o více než osm procent případů,“ poznamenala mluvčí.

Nejvíce si na vykradení svých bytů mohou nadále stěžovat obyvatelé Prahy, kde policie řešila skoro polovinu (přes 43 procent) ze všech bytových vloupání.

Naopak o své věci se zase nejčastěji musejí bát chataři ze Středočeského kraje, kde policie řešila víc než čtvrtinu ze všech zaznamenaných případů v ČR.

Anketa

Dáváte si v posledních letech větší pozor na majetek?
ano, nenechávám v autě žádné cennosti
83,1 %
ano, mám lepší zabezpečení domu
5,4 %
ne, před zloději mě stejně nic neochrání
11,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4078 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám