Hlavní obsah

Otec se zpovídá z násilí na synkovi, zlomil mu obě nohy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Usedavý pláč vlastního dvou a půl letého synka se rozhodl podle obžaloby rázně utnout jeho otec. Hocha měl uchopit za kotníky, zvednout do vzduchu a praštit s ním o zábradlí dětské postýlky. Přitom dítěti zlomil obě nohy. Ze svého činu se otec začal v pátek zpovídat před brněnským krajským soudem.

Článek

Podle státní zástupkyně bylo velkým štěstím, že byl hoch udeřen do nožiček a ne třeba do hlavy, to by totiž soud nemusel řešit ublížení na zdraví, ale rovnou vraždu. Podle žalobkyně navíc několik dní před tímto incidentem otec popadl syna za zápěstí a vztekle s ním ve vzduchu zatočil, čímž došlo k pohmoždění ramene. Ke všemu mělo dojít v letos před prázdninami v jednom z bytů v Břeclavi.

Otec před soudem tiše mezi občasnými vzlyky tvrdil, že se ničeho zlého nedopustil. „Když se mu to stalo s tou rukou, tak to jsem se zrovna vrátil z práce a družka mi řekla, že spadnul na terase z dětské motorky. Co se týče těch zlomených nožiček, tak to nevím, jak k tomu došlo, došel jsem z hospody, malý už plakal. Nikdy bych mu neublížil, já svého syna miluju,“ dušoval se před soudem otec, který ovšem také přiznal, že si jednou za čtrnáct dní dá pervitin a alkohol mu také není cizí.

Modřiny na celém těle

Před soudem vypovídal i lékař, který jako první chlapečka po zranění nohou ošetřoval. „Rodiče s ním došli a tvrdili, že v noci plakal a nechtěl se postavit na nožičky. Když jsem dítě vyšetřoval, mělo drobné modřiny a odřeniny po celém těle, což rodiče vysvětlovali tím, že je to živé dítě a často padá,“ prohlásil lékař.

„Dítě mělo zlomenou levou stehenní kost a pravou kost holenní. Léčení bylo skončeno po šesti týdnech od události. Pokud intenzita nárazu postačovala ke zlomení obou končetin, mohlo při stejném úderu na hlavu dojít k život ohrožujícímu zranění,“ připojil se soudní znalec.

Senát v čele s Milošem Žďárským nakonec jednání odročil na leden, kdy by měla být vyslechnuta matka dítěte, jejíž svědectví je klíčové. Otec může skončit až na osm let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám