Hlavní obsah

Komplikovaný porod dělal nezkušený lékař, teď se zpovídá u soudu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trestuhodná nedbalost lékaře, nepořádek v organizaci prestižní pražské nemocnice nebo matka příroda? O tom, kdo nese vinu za tragicky nepovedený porod, který se odehrál před dvěma lety ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, rozhoduje od středy Obvodní soud pro Prahu 10.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti se zpovídá 32letý zdravotník Daniel Brandejs. Byl to právě on, kdo jako nezkušený lékař bez atestace a pouze s 1,5roční praxí, převzal 25. srpna 2009 ráno od kolegů dohled nad již započatým porodem, který zhruba hodinu po poledni musela za pomoci kleští urychleně dokončit zkušenější kolegyně.

Výsledek byl i tak tristní. Přidušené dítě lékařka doslova vyrvala z těla matky ve chvíli, kdy se již nacházelo ve stádiu klinické smrti. Přestože chlapeček zázrakem přežil, jeho stav je již natrvalo žalostný.

„Vyžaduje 24hodinovou péči, musí se mu pravidelně odsávat hleny, není schopen sám jíst, krmí se sondou do břicha, je hluchý, slepý, nemá žádnou motoriku, prostě nefunguje,“ popsal současný stav dvouletého chlapce zmocněnec rodičů Antonín Tunkl.

Před porodem bylo vše v pořádku

Matka se přitom do vinohradské nemocnice dostavila den před porodem zdravotně zcela v pořádku a zdravé bylo podle všech vyšetření i dítě.

Jenže podle znalce Jaroslava Živného zřejmě nikdo dostatečně neposoudil všechny rizikové faktory, jichž bylo v tomto případě hodně.

Matka byla ve svých 40 letech prvorodičkou, v minulosti prodělala léčbu sterility, laparoskopický zákrok a spontánní potrat.

K porodu lékaři přistoupili až po termínu v 41. týdnu těhotenství a při tělesné výšce matky, která činila pouhých 161 centimetrů, vážil plod podle předporodních vyšetření přes čtyři kilogramy.

Vyšší váha novorozence je podle znalce obvyklá u rodiček s tak zvanou těhotenskou cukrovkou, diabetologické vyšetření však prý nemocnice vůbec neprovedla.

Obžalovaný: Neviděl jsem v tom patologii

Jediným obžalovaným přesto zůstává nezkušený lékař, který dostal dohled nad porodem na starost. Sám vůbec neměl oprávnění porod dokončit, jeho hlavní vinou je podle obžaloby to, že včas nepřivolal pomoc zkušenějšího kolegy.

Že je dítě přidušené, ukazovaly přístroje podle znalce už kolem půl jedenácté. Brandejsova kolegyně porod dokončila až po jedné odpoledne.

Jeho vývoj se zastavil zhruba ve fázi batolete a naděje na zlepšení neexistuje
otec dítěte

Obžalovaný se brání tím, že údaje na přístrojích dlouho nebral jako varovné. „Neshledal jsem v tom záznamu žádnou patologii,“ uvedl Brandejs. Po poledni sice názor změnil, ale kolegyně právě rodila na vedlejším sále a primáři se mu prý nepodařilo dovolat.

Brandejs byl už letos v září odsouzen trestním příkazem k osmiměsíčnímu podmíněnému trestu s odkladem na dvě léta a dvouletému zákazu činnosti. Proti verdiktu samosoudce Ondřeje Lázny však podal odpor. U soudu mu hrozí až čtyřletý nepodmíněný trest.

Po nemocnici žádají 18 miliónů

Podle znalce Živného je otázkou, zda žena s tak vysokým stupněm rizikového těhotenství neměla od začátku rodit císařským řezem. „Zkušený porodník by asi indikoval primárně císařský řez už 24. srpna,“ uvedl Živný.

„Takovou možnost mi nikdo vůbec nenabídl,“ řekla Právu dnes 42letá matka, která chodila na zdravotní prohlídky pravidelně v průběhu celého těhotenství. K soudu se dostavili oba rodiče, stejně jako byli oba přítomni i při porodu. V kočárku přivezli i chlapce, který ve svých dvou letech působí stále jako miminko.

„Jeho vývoj se zastavil zhruba ve fázi batolete a naděje na zlepšení neexistuje,“ shrnul vyhlídky rodičů 47letý otec.

Rodina žaluje v odděleném civilním sporu i vinohradskou nemocnici, žádá odškodnění 18 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám