Hlavní obsah

Soud uvalil vazbu na dalšího obviněného v kauzeToflova gangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ostravský okresní soud uvalil v pondělí vazbu na dalšího obviněného v kauze Toflova gangu. Pro tři jiné nově stíhané muže žalobce vazbu nežádal. Dál budou vyšetřováni na svobodě. Celkem je už v případu někdejších brněnských policistů stíháno 12 lidí, kteří se údajně podíleli na vydírání podnikatelů v letech 1998 až 2010.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ve vazbě skončil pětatřicetiletý Radoslav Petr, který byl podle státního zástupce Víta Koupila členem gangu a profitoval na vydírání podnikatelů. "Účastnit se měl přímo čtyř skutků," řekl mluvčí Okresního soudu v Ostravě Porubě Alexandr Dadam.

"Je to směšné," komentoval rozhodnutí soudu obviněný Petr, který je obviněný ze sedmi trestných činů, mimo jiné ze zločinného spolčení, podvodu, vydírání či pomoci při zneužití pravomoci veřejného činitele.

Podle informací České televize na svobodě zůstávají brněnský kriminalista Roman Procházka, a expolicisté Roman Velecký a Stanislav Dobrovolný.

V souvislosti s kauzou je po pondělním zatýkání stíháno 12 lidí. Všem hrozí až deset let vězení, a to za 30 korupčních kauz. Podle dostupných zdrojů zbývá prověřit desítky podezřelých případů, které by mohly být spojeny s Toflovým gangem.

Toflovým gangem je nazývána skupina brněnských expolicistů, která údajně vydírala podnikatele. Nejprve si vymyslela křivé obvinění z nějakého hospodářského deliktu a zahájila stíhání vytypovaného podnikatele. Následně mu nabídla, že vše zahladí za úplatek. Mohl se pohybovat v rozmezí od 10 000 korun až do milionů. Podle policie vydírali v letech 1998 až 2010.

Korupčních kauz, za která padla v uplynulých týdnech obvinění, bylo původně více. V pěti případech ale Nejvyšší státní zastupitelství stíhání zastavilo, a to pro nedostatek důkazů. Nyní je na policii, aby případně doplnila spis o další usvědčující podklady.

Šéfem skupiny byl prý bývalý pracovník jihomoravské hospodářské kriminální policie Michal Tofl. Loni ho v Brně zastřelil neznámý pachatel samopalem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám