Hlavní obsah

Šéfa pražských strážníků při převzetí úplatku někdo zřejmě přímo natočil

Právo, rav, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) mají proti řediteli pražských městských strážníků zřejmě pádný důkaz o jeho možné korupci, s největší pravděpodobností jde o nahrávku přímo z okamžiku a místa převzetí neupřesněné částky.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše. Putuje do vazby.

Článek

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták totiž v pondělní tiskové zprávě přímo zmínil, že detektivové v pátek dopoledne „zadokumentovali předávku peněz, které podezřelý převzal jako všimné za přidělení několikamiliónového kontraktu na poskytování služeb městské policii“.

Krátce poté pak policisté z Útvaru rychlého nasazení Kotrouše zadrželi ve služebním vozidle poblíž pražské Jižní spojky, přičemž v autě našli i obdržený údajný úplatek v českých korunách.

Vzhledem k tomu, že z korupce pak policie obvinila pouze Kotrouše, i když trestní odpovědnost by měl mít i ten, kdo mu peníze předal, dá se předpokládat, že právě předávající byl v úzkém spojení s policií. Byl to zřejmě on, kdo na možnou korupci Kotrouše už na podzim ÚOOZ upozornil a samotnou nahrávku na páteční schůzce s šéfem strážníků pořídil.

O odtahové služby nešlo

Policie ale nechce ani naznačit, kdo ji na stopu směřující ke Kotroušovi dovedl. „Jsme si vědomi toho, že bez osobní statečnosti oznamovatele by se tento případ mohl zadokumentovat jen velmi obtížně,“ sdělil pouze Hanták.

Rovněž není známý ani důvod, proč se hlavní aktér obrátil na ÚOOZ, když možné úplatkářství řeší u policie speciální Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality. Hanták k tomu pouze uvedl, že dotyčná osoba měla v ÚOOZ důvěru, proto bude tento útvar případ i nadále řešit.

Zatím také stále není jasné, čeho přesně se měl domnělý úplatek týkat. Nešlo ale s největší pravděpodobností o zakázku na odtahy aut. Tendry na soukromé odtahové služby totiž neřeší sama městská policie, ale podle jejího náměstka Ludvíka Klemy je tím pověřena Správa služeb hl. m. Prahy.

Stále více tak připadá v úvahu varianta, že se podezření z korupce týká zakázky na servisní služby pro služební auta strážníků, kterou přitom vedení městské policie v minulých měsících zrušilo.

Kotrouš postaven mimo službu

Právě Klema nyní převzal po vazebně stíhaném Kotroušovi vedení městských strážníků. A po pondělní ranní schůzce s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) Právu řekl, že zadal podřízeným právníkům a ekonomům, aby prověřili všechny živé či teprve připravované zakázky městské policie. Klema zatím netuší, kolik jich je.

Primátor Svoboda, jenž je přímým nadřízeným šéfa městské policie, v pondělí přeřadil obviněného Kotrouše na jinou pracovní pozici s minimálním platem a bez řídících pravomocí. Nyní podle Klemy řeší, jakým způsobem lze s Kotroušem rozvázat pracovní poměr.

„Postavili jsme pana Kotrouše mimo službu a další pracovněprávní vztahy musí projednat rada a zastupitelstvo, protože je to funkce jmenovaná,“ řekl k tomu v pondělí Svoboda, který počítá s tím, že řízení strážníků jejich náměstkem Klemou bude co nejkratší, zřejmě dojde k výběrovému řízení na nového ředitele.

Doplnil, že všechny ekonomické kroky u městské policie směrem k dodavatelům nyní pozastavil a stejně jako Klema chystá audit zakázek městské policie.

„Posíláme tam náš kontrolní odbor a pozastavili jsme možnost finančních toků,“ podotkl Svoboda. Velké zakázky podle něho byly aktuálně u městské policie dvě, zastaveny jsou však i zakázky malé.

Stejně jako Klema ani Svoboda netuší, kolik peněz a za co měl Kotrouš vzít, a policie to zatím odmítá sdělit. „Vnímám to jako významné a zásadní selhání jednotlivce,“ dodal primátor na Kotroušovu adresu s vírou, že nejde o systémový problém.

Reklama

Výběr článků

Načítám