Hlavní obsah

Dvě děti se na Svitavsku přiotrávily oxidem uhelnatým

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Nedělní podvečer neskončil příliš vesele pro tři obyvatele rodinného domu v Kunčině na Svitavsku, kteří se přiotrávili jedovatým oxidem uhelnatým. Mezi postiženými byly i dvě děti ve věku do šesti let.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Událost byla na operační a informační středisko hasičů oznámena v 17.01 hodin. Jednalo se o únik plynu z plynového kombinovaného kotle v rodinném domě v Kunčině,“ uvedla mluvčí krajského Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Hasiči po příjezdu změřili koncentrace plynu v domě. „Ve všech místnostech naměřili od 200 do 300 jednotek ppm oxidu uhelnatého,“ pokračovala Horáková s tím, že hasiči zajistili také postižené. Děti byly předány do péče zdravotnické záchranné službě a převezeny do nemocnice.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, který je lehčí než vzduch, se vzduchem tvoří výbušné směsi. Bezpečná hodnota, ve které se může ještě člověk pohybovat, je 20 jednotek ppm. Oxid uhelnatý se váže na červené krevní barvivo a vytváří tzv. karboxihemoglobin. V důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

„Upozorňujeme, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy, malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém,“ dodala Horáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám