Hlavní obsah

Žloutenkou nakažený recidivista pokousal policistu, dostal za to dva roky

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

O dva roky si pobyt za mřížemi prodloužil Jan Daňo, který letos v dubnu pokousal při zatýkání policistu. Teplický soud mu v úterý k původnímu 18timěsíčnímu trestu za maření úředního rozhodnutí naložil dalších 24 měsíců za násilí proti úřední osobě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Jan Daňo u soudu

Článek

Několikrát trestaný 25letý Daňo se na začátku letošního roku vyhýbal nástupu do vězení, kam měl nastoupit za řízení vozidla bez příslušného oprávnění. Když muže v celostátním pátrání na sklonku dubna poznali před restaurací v Dubí na Teplicku kolem jedoucí policisté, ani na chvíli nezaváhali.

Služební vůz zaparkovali několik metrů od podniku s nechvalnou pověstí, kam si pro Daňa došli. Ten na ně okamžitě vyrukoval se sprškou sprostých slov a výhrůžek, po chvíli jednoho policistu udeřil, druhého odstrčil a dal se na útěk.

Daleko však nedoběhl. Za chvíli ho dostihl policista Petr H., který ho po krátké potyčce zpacifikoval. Když nasazoval Daňovi pouta, kousl ho útočník do levého předloktí. I přes policejní bundu mu zuby přivodil krevní podlitinu.

Jak se později ukázalo, agresor trpěl v době incidentu chronickou hepatitidou typu C, policista se od té doby strachuje o své zdraví. Výsledky krevních testů nejsou dosud známy. Policista proto neví, zda není nakažený zákeřnou infekční chorobou. Proti tomuto typu žloutenky totiž zatím neexistuje ochrana očkováním. Jde přitom o nebezpečnou nemoc a její léčba trvá mnohdy až rok.

Na uniformy reaguje jako býk na červený hadr

Sebevědomý Daňo u soudu připustil, že se s policisty „pošťuchoval“, pak si prý nic nepamatuje. Incident ale zaznamenal kamerový systém, záznam jednoznačně potvrdil shodné výpovědi zasahujících policistů.

Daňo reaguje na policejní uniformy jako býk na červenou barvu. Před léty najel svým vozem úmyslně na hlídku dopravní policie. Za tento čin dostal jeden ze svých mnoha trestů odnětí svobody. „Takové chování nemůže soud tolerovat,“ zdůvodnil soudce Miroslav Čapek souhrnný trest pro Daňa ve výši tři a půl roku. Ten ještě není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si vzali lhůtu pro odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám