Hlavní obsah

Do Nového Boru se vrátí policejní těžkooděnci

Právo, ČTK, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bor
Aktualizováno

Po dvou násilných incidentech z uplynulého víkendu starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj) požadoval, aby se tzv. policejní těžkooděnci do města vrátili a znovu nastolili pořádek. Se svou žádostí uspěl, muži zákona se od úterý vrátí do ulic.

Článek

„Policie nám vyšla vstříc. Od úterý bude v Novém Boru působit jedno družstvo pořádkové jednotky, která se přesune ze Šluknovska,“ řekl Dvořák v pondělí večer po mimořádném zasedání rady města, kam přizval zástupce místních Romů a českolipské policie.

„Služba se tu posílí o osm policistů, ale je to jen dočasné řešení, proto jsem spokojený jen částečně. Od roku 2008 počet policistů na místní služebně klesá a naším cílem je dostatečně navýšit stav policistů, kteří budou v Novém Boru nastálo,“ vysvětlil starosta, který měl obavy z toho, aby kvůli eskalaci problémů nevzal někdo z místních spravedlnost do vlastních rukou.

Eskalace napětí

Příčinou nového napětí jsou dva útoky, po nichž museli tři lidi ošetřit v nemocnici. V pátek kolem půl osmé večer parta mladých Romů v parku u městského kina napadla patnáctiletou dívku a jejího osmnáctiletého přítele.

„Podle vyjádření zdravotníků utrpěl mladík zlomeninu nosu a otřes mozku a dívka povrchové poranění hlavy,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Druhý den na to přímo na ulici napadli pěstmi dvacetiletého mladíka nejméně dva útočníci přibližně jeho věku.

Sobotní demonstrace ve VarnsdorfuVideo: Novinky

„Vracel jsem se domů z diskotéky, u hřiště v Arnultovicích na mně skupinka začala pokřikovat. Nereagoval jsem a snažil se jít co nejdál od nich, ale doběhli mě a zezadu napadli,“ řekl Právu dvacetiletý mladík, který si z obavy o svoji bezpečnost nepřál být jmenován.

„Neviděl jsem je, ale podle jejich mluvy jsem poznal, že to jsou Romové. Křičeli na mne, more kam jdeš,“ popisuje mladík, kterého neznámí násilníci povalili na zem a bili ho do obličeje a po celém těle.

„Oba případy vyšetřujeme pro přečin výtržnictví a rozhodně je nebereme na lehkou váhu,“ uvedla Baláková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám