Hlavní obsah

Houbař zkolaboval na Tachovsku uprostřed lesa, přežil s litrem vody a tyčinkou pět dní

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulé pondělí ráno vyrazil Jan Kandrlík z Olešné na Tachovsku na houby. Když se do večera nevrátil, zalarmovala jeho družka pomoc. Desítky policistů, hasičů a dalších dobrovolníků hledaly pětapadesátiletého muže celý týden. Marně. Nakonec se v sobotu nad ránem vrátil domů sám. Byl ale v takovém stavu, že musel okamžitě k lékaři. Celou dobu totiž strávil v lese o jedné čokoládové tyčince a litru vody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Byl natolik vysílený, že musel být převezen do nemocnice,“ uvedla Dagmar Jiroušková z tachovského ředitelství policie. Podle ní policisté muže zatím ještě podrobněji nevyslechli. Čekají, až jim to povolí ošetřující personál. Budou chtít od něho ukázat místo, kde přečkával.

Kandrlík, který je profesí umělecký kovář, vyrazil do lesa jen v montérkách. Podle zjištění Práva se měl vydat směrem k nedalekým jezírkům. Na půli cesty údajně zkolaboval. Zvracel a došly mu síly. Nemohl se dovolat z mobilu, protože měl vybitou baterku. „S sebou měl jen jednu čokoládovou tyčinku a petku s vodou,“ řekl Právu zdroj, který zná detaily případu. Lehl si tedy na zem a čekal, jestli se zmátoří.

Houbaře ohrožovalo i mrazivé počasí

Je vůbec zázrak, že přežil. Zabít ho mohlo i počasí. Místo, kde muže slabost postihla, se nachází v podhůří Českého lesa. „Začátkem minulého týdne v této lokalitě nepřetržitě pršelo 24 hodin a foukal studený vítr. Od čtvrtka se začalo vyjasňovat a teploty šly rapidně dolů. Rána už byla mrazivá,“ uvedl Ivo Bohman z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.

Kandrlík je stále v péči zdravotníků nemocnice ve Stodě. „K zdravotnímu stavu pacienta se nemohu vyjadřovat bez jeho písemného souhlasu. A ten nemám,“ reagoval na dotaz Práva šéf špitálu Jiří Suda. Jiní oslovení lékaři se shodují v tom, že z medicínského hlediska je možné, aby člověk takto popisovanou situaci přežil. „Důležité je, že měl zajištěné tekutiny alespoň v té minimální potřebě,“ uvedl jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám