Hlavní obsah

Rodiče Aničky napadli postup soudce a žalobkyně, na ministerstvu neuspěli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Rodiče Anny Janatkové podali ministerstvu spravedlnosti podnět k zahájení kárného řízení proti soudci, který nevzal podezřelého ze zmizení devítileté dívky Otakara Tomka v říjnu loňského roku do vazby. Podnět podali také proti státní zástupkyni, která podle nich mohla rozhodnutí soudce ovlivnit tím, že návrh nedostatečně odůvodnila. Ministerstvo kárnou žalobu na soudce nepodá.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Článek

Podání podnětu Právu potvrdil blízký přítel rodiny Janatkových, který s nimi o věci ve středu hovořil. Návrh byl podle něj podán již před několika týdny.

Podezřelý Tomek byl nejprve vzat do vazby, poté byl však již obviněn z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním a ve vazbě se skutečně ocitl. Po několika dnech však spáchal sebevraždu. Policie následně případ uzavřela.

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Fassati neměl podle právního zástupce rodiny Antonína Janáka již obviněného z trestného činu zbavení osobní svobody pustit na svobodu v době, kdy byly naplněny vazební důvody, navíc nebylo známo místo, kde se Anička nacházela, ani zda je naživu.

"To, že nezletilá již nežila, nemohl soudce v době, kdy rozhodoval, vědět a jeho protiprávní rozhodnutí to neomlouvá," uvedl Janák.

Soudce nepochybil, míní ministerstvo

„Podnět k zahájení kárného řízení prozkoumaly v uplynulých týdnech dva příslušné odbory ministerstva spravedlnosti - odbor dohledu a odbor justiční,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

„U první části podnětu, která se týkala rozhodovací činnosti soudce, neshledal ani jeden z těchto odborů důvod pro podání kárné žaloby,“ podotkla mluvčí s tím, že rozhodovací činnost soudce nemůže ministerstvo přezkoumávat. „Proto bude tento podnět odložen. Ministerstvo v těchto dnech dokončuje odpověď stěžovateli, v níž ho s těmito závěry seznámí,“ sdělila Právu mluvčí.

O druhé části podnětu, která se týká činnosti státní zástupkyně, nemůže podle jejích slov ministerstvo spravedlnosti rozhodnout, protože nevykonává dohled nad státními zástupci. „Věcí se proto bude zabývat Vrchní státní zastupitelství v Praze, kterému ministerstvo podnět postoupí," dodala Palečková.

Právník: návrh byl zpracován nedbale

Podnět ke kárné žalobě podal Janák i proti státní zástupkyni Jaromíře Biolkové, která návrh na vzetí do vazby zpracovávala. Podle právníka byl návrh zpracován nedbale, neboť státní zástupkyně nezohlednila v rozporu s trestním řádem veškeré skutečnosti, jež vyšly při výslechu najevo, a neopřela své rozhodnutí o tyto důvody. "Nelze vyloučit, že právě tato nedbalost mohla být důvodem pro rozhodnutí soudu o propuštění zadrženého na svobodu," dodal Janák.

Případ, který policii zaměstnával více než půl roku, odstartovalo zmizení devítileté dívky. Anna Janatková šla loni 13. října se svými spolužačkami obvyklou trasou ze školy domů. V ulici Pod Písečnou v pražské Troji se rozdělily a od té doby ji už nikdo neviděl.

Po více než týdnu se kriminalistům podařilo zadržet a obvinit z trestného činu zbavení osobní svobody Otakara T. Zajistili totiž jeho DNA z dívčina batohu. Do vazby ho ale soudce na základě nepřímých důkazů neposlal, nicméně při výslechu se Otakar T. přiznal, že na místě byl.

Tělo dívky policie nalezla 16. března v křoví nedaleko jejího bydliště v ulici Pod Havránkou v pražské Troji. O den později pitva prokázala, že zemřela násilnou smrtí. Policie proto zadržela hlavního podezřelého Otakara T. a obvinila ho z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. Obvodní soud pro Prahu 8 ho 18. března poslal do vazby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám