Hlavní obsah

U Nažidel přišla o manžela, odškodnění nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žena, která přišla při tragické nehodě autobusu u Nažidel v roce 2003 o manžela, nebude nakonec vůbec odškodněna. Rozhodl o tom v úterý odvolací pražský vrchní soud. Muž, který podle soudu za nehodu může, totiž zemřel.

Článek

Lékařka sice v dubnu 2009 uspěla se svojí žalobou na ochranu osobnosti u plzeňského krajského soudu. Požadovala omluvu a 200 000 korun.

Za nehodu byl podle soudu zodpovědný jednatel cestovní kanceláře Vlna Eduard Knapp, který se měl podle krajského soudu omluvit a vyplatit odškodnění. Muž ale zemřel.

Žena se tak nedočkala ani omluvy ani peněz.

Knapp a nyní i jeho právní zástupce odpovědnost CK odmítají. Vlna prý pobyt v Rakousku pouze organizovala, skupině neposkytovala celý zájezd ale jen služby. Dopravu zajišťovala společnost LSK autobusy.

Krajský soud však tento argument nevzal v potaz a uvedl, že Knapp nebyl jen zprostředkovatelem, ale byl tím, kdo dopravu zajišťoval.

Dvacet tisíc ze zlikvidované firmy

Protože však Knapp zemřel, musel odvolací soud v této části řízení zastavit. Dnes tedy rozhodoval pouze o druhé části žaloby, ve které se žena domáhala 20 500 korun jako podílu na likvidačním zůstatku po společnosti LSK Autobusy, která cestovní kanceláři poskytla autobus.

Podle soudu žalovaný společník přepravce Milan Juršták platit také nemusí. "Byť je zřejmé, že došlo k zásahu do osobnostních práv, nemohl soud dospět k jinému závěru," uvedla předsedkyně senátu Dagmar Javůrková.

Nehoda se stala 8. března 2003. Autobus směřující z hraničního přechodu Dolní Dvořiště do Českých Budějovic vjel do protisměru, převrátil se na bok a spadl z asi sedmimetrového srázu. Střecha se při pádu zcela odtrhla. Na místě zahynulo 17 osob, další dva lidé zemřeli po převozu do nemocnice. Dvacátý člověk zemřel na následky havárie později. Autobus převážel mladé lidi z plaveckého oddílu TJ Slovan Karlovy Vary, vraceli se z Alp.

Za nehodu byl odsouzen řidič Pavel Krbec na osm let. Propuštěn byl předloni po odpykání větší části trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám