Hlavní obsah

Za smrt manželky, která po půl roce zemřela, dostal 8,5 let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě poslal v úterý na 8,5 roku do vězení Jaroslava Padisáka z Bohumína, který v lednu 2010 brutálně zbil svou manželku. Způsobil jí rozsáhlá zranění, se kterými se léčila půl roku. Pak v nemocnici zemřela na zánět plic. Soud ho uznal vinným z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaroslav Padisák

Článek

Padisák už jednou dostal za útok na manželku pět let nepodmíněně, a to u Okresního soudu v Karviné. Protože ale žena zemřela, Vrchní soud v Olomouci celý rozsudek zrušil jako nezákonný a kvůli hrozícímu vyššímu trestu nařídil nové projednání u Krajského soudu v Ostravě.

Incident se odehrál loni 18. ledna, kdy Padisák svou ženu surově napadl během hádky. „Několikrát ji udeřil pěstí do obličeje a poté několikrát udeřil o stůl její hlavou, kterou držel za vlasy," uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Žena utrpěla vážné poranění hlavy a mozku. Musela být hospitalizovaná v nemocnici a podrobila se operaci mozku. Na následky zranění zemřela v nemocnici po půl roce po napadení. „Lituji toho, to víte, že lituji,“ řekl obžalovaný novinářům.

Soudkyně při odůvodnění rozsudku řekla, že podle znalců mělo úmrtí ženy prokazatelnou souvislost s napadením.

„V průběhu léčení došlo ke komplikacím, které vyplynuly právě z původního jednání obžalovaného a ze závažnosti původního zranění. Došlo tam k opakovaným infektům dýchacích cest a proleženinám. Poškozená byla soustavně upoutaná na lůžko a vůbec nebyla schopna komunikovat s okolím. Následně se rozvinul lalůčkovitý zánět plic, který byl i bezprostřední příčinou smrti,“ dodala soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám