Hlavní obsah

Jádro pravicových extremistů tvoří až 600 lidí, říká šéf ÚOOZ

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejtvrdší jádro pravicových extremistů v Česku tvoří 500 až 600 lidí, přičemž zhruba stovka z nich se už objevila na sobotním protestním pochodu místních občanů Varnsdorfem. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce v ČT to řekl ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Šlachta doplnil, že v ČR sympatizuje s pravicovým extremismem kolem pěti tisíc lidí, nicméně až do soboty se tvrdé jádro radikálů nijak aktivně na protestech proti romským přistěhovalcům ve Šluknovském výběžku nepodílelo. Teď už je prý ale situace jiná.

„V sobotu se to ukázalo, že této situace začínají využívat krajně pravicové skupiny,“ připustil v neděli Šlachta. O jeho slovech svědčí i akce, které na severu Čech na nejbližší víkend plánuje krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti.

„Příští týden bude situace samozřejmě malinko o něčem jiném. Jde o to, že jestli o tomto víkendu jsme na jedné straně měli domácí majoritu, tak v příštím týdnu to bude jiný prvek, a to dělnická strana,“ poznamenal k tomu náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Vladislav Husák, podle kterého bude policie v masívnějším počtu lidí působit v tamní oblasti do zklidnění situace.

Na prezidiu podle něj panuje také obava z toho, že se podobné nepokoje jako na Šluknovsku mohou postupem času objevit i jinde v ČR. V této souvislosti zmínil především Chebsko, severní Moravu, střední a ve výjimečných případech také východní Čechy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám