Hlavní obsah

Odsouzený manažer H-Systemu podle policie opět podvádí

Právo, Novinky, Petr Nový, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie prověřuje vytváření smyšlených závazků a pohledávek odsouzeného manažera společnosti H-System. Kriminalisté se domnívají, že se muž snaží zmařit náhradu škody pro bývalé klienty společnosti. Podle informací Práva jde o hlavního akcionáře H-Systemu Petra Smetku.

Článek

Za podvod soudy uložily odsouzeným manažerům nahradit poškozeným lidem škody v řádu stovek miliónů korun. Smetka byl za vytunelování společnosti odsouzen na 12 let vězení.

Nyní je podezřelý, že vytváří fiktivní závazky, aby nemusel odškodnění lidem hradit.

Kriminalisté mají důvodné podezření, že tyto závazky a pohledávky jsou úmyslně a účelově vytvářeny, ačkoliv ve skutečnosti neexistují. „Detektivové se domnívají, že jejich skutečným cílem je zmaření náhrady škody poškozeným,“ uvedl mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

„Protože hrozilo nebezpečí z prodlení, policie zajistila v červenci nemovitosti v odhadované tržní ceně 250 miliónů korun. Minulý týden došlo k zajištění finančních prostředků na bankovním účtu ve výši 30 miliónů korun,“ řekl Ibehej.

Podle informací Práva policie zabavila pozemky v lukrativní rekreační oblasti.

Pozemky i peníze pocházejí podle Ibeheje z trestné činnosti.

Smetka dostal 12 let

Podle informací Práva se snažil smyšlené závazky vytvářet Petr Smetka, hlavní postava H-Systemu. V roce 2006 byl odsouzen na 12 let vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Smetka u soudu

H-System v roce 1993 uzavřel se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milión korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Smetka podle soudů převáděl peníze klientů na společnosti, které založil v 90. letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám