Hlavní obsah

Na sexuchtivého lékaře Bartáka podala oznámení už pátá dívka

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie eviduje už pět bývalých asistentek, které měly být terčem sexuálního násilí ze strany pražského lékaře Jaroslava Bartáka (53). Potvrdila to dozorová státní zástupkyně Jitka Rybenská z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Jaroslav Barták na snímku s tehdejším premiérem Milošem Zemanem v roce 1998

Článek

Policie podle ní prověřuje podezření ze tří trestných činů omezování osobní svobody, sexuálního nátlaku a nebezpečného pronásledování. Za to hrozí až čtyři roky vězení. Obvinění Bartáka, který nyní údajně pobývá v Turecku na dovolené, ale zatím nepadlo.

„V tuto chvíli je tam pět poškozených žen, všechny u něj pracovaly,“ sdělila Právu Rybenská. Poslední údajnou obětí měla být 22letá dívka, kterou Barták podle její výpovědi v červenci zadržoval na Filipínách.

„Všechny ty případy jsou jako přes kopírák, protože on (Barták) se choval pořád stejně,“ řekla v pondělí Právu matka jedné z poškozených, která si přeje zůstat v anonymitě.

Její dcera podávala vysvětlení na policii už letos v dubnu, na případ jejího údajného obtěžování Bartákem na lékařském kongresu v Karlových Varech kriminalisty upozornil aktivista Jan Šinágl. „Pracovala pro něj několik měsíců. Dcera prožila šok, sesypala se z toho a poškodilo jí to zdraví,“ uvedla matka postižené.

Dcera nastupovala normálně do zaměstnání jako asistentka prezidenta modřanské kliniky. Žádné sexuální služby samozřejmě ve smlouvě nejsou
matka jedné z dívek

Zároveň s prověřováním případu se policie intenzivně zabývá také s podezřením na možné zanedbání povinností samotných policistů v dříve šetřených oznámeních.

„V té věci je nařízena vnitřní kontrola směrem do policie, zda tam nedošlo k nějakému pochybení. Vedení policie čeká na její výsledky,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Dívky označuje  za prostitutky

Samotný Barták, který i po filipínském skandálu volně vycestoval do zahraničí, není na svém mobilním telefonu dostupný. V pátečním rozhovoru pro Českou televizi označil své asistentky za placené prostitutky, které měly poskytování sexu svému šéfovi v pracovní smlouvě.

Poškozené jeho výroky šokovaly. „Nejenže těm holkám zničil život a zdraví, ale ještě je bude špinit,“ uvedla už citovaná matka jedné z poškozených.

„Dcera nastupovala normálně do zaměstnání jako asistentka prezidenta modřanské kliniky. Žádné sexuální služby samozřejmě ve smlouvě nejsou a nebyly domluvené ani mimo smlouvu,“ dodala žena.

Podle jedné z dívek, která se před dvěma lety u lékaře ucházela o práci asistentky, Barták už při pohovoru dával najevo, že mu jde o sex. Ukazoval jí prý fotky z pracovních akcí, kde nějaká dívka ležela na manželské posteli zahalená jen ručníkem. „Na jedné fotce byl i Barták, jak jde nahý do moře,“ popsala ČTK 28letá Zuzana. Nabídku práce poté odmítla.

Od mediálních vystoupení Bartáka se v pondělí distancovali i jeho společníci ve vedení modřanské polikliniky, kde je Barták čestným prezidentem. „K otázce služeb osobního charakteru nebo dokonce sexuálních služeb sdělujeme, že pracovní smlouvy, ani dodatky k těmto smlouvám, které jsou v rámci Polikliniky Modřany se zaměstnanci uzavírány, takováto ustanovení o podobných službách neobsahovaly a neobsahují,“ podotkli společníci František Fencl a Jitka Novotná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám