Hlavní obsah

Mladíka zabil terénním vozem, dostal sedm let

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Za úmyslné najetí terénním vozem do 20letého mladíka dostal ve středu 21letý Jakub Juřena z Březolup na Uherskohradišťsku sedmiletý nepodmíněný trest. Za spáchaný čin mu původně hrozilo až 16 let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jakub Juřena (vpravo) vchází za doprovodu svého obhájce do soudní síně.

Článek

Dvou a půl tunový automobil, podle předsedkyně senátu Krajského soudu ve Zlíně Ivety Šperlichové, použil proti druhému jako zbraň. Senát Juřenu odsoudil za úmyslné ublížení na zdraví s následkem smrti. Sražený muž z Kunovic totiž vážným zraněním podlehl ještě téhož dne.

K neštěstí došlo loni v červenci na parkovišti zlínského supermarketu. „Po předchozí slovní rozepři se dvěma muži se obviněný mladík úmyslně vozem Volkswagen Touareg rozjel proti poškozenému, když stál poškozený asi metr od vozidla. Musel si být přitom vědom, že mezi nimi nemůže projet,“ řekl státní zástupce Roman Kafka. V přibližně pětikilometrové rychlosti vzápětí řidič narazil do zad mladíka, ten upadl a skončil pod koly vozu.

Poškozený utrpěl závažná devastující zranění. V důsledku krvácivého šoku zraněním podlehl.

Jakub Juřena se na místě odvolal. Rozsudek proto nenabyl právní moci a případem se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci. Podle obhájců totiž byli výpovědi nejdůležitějších svědků nevěrohodné.

Odvolal se i krajský státní zástupce, který požadoval přísnější devítiletý nepodmíněný trest za trestný čin těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, u kterého se trestní sazba pohybuje od osmi do šestnácti let. V případě ublížení na zdraví je možný trest v rozmezí od pěti do deseti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám