Hlavní obsah

Cyklista bez přilby nezvládl sjezd, poranil si lebku

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová Pec

Pro těžce zraněného švýcarského cykloturistu musel letět v pondělí odpoledne vrtulník záchranářů. Pětašedesátiletý muž přepadl při sjezdu z kopce u Nové Pece přes řídítka a těžce se zranil. Při sjezdu neměl na hlavě ochrannou přilbu a utrpěl zlomeninu čelní kosti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Průvodce zájezdu, jehož se muž zúčastnil, ihned volal záchranku a ta kontaktovala posléze i nás. Bohužel udal špatné místo nehody, takže jsme stejně jako posádka vozu rychlé záchranné služby zbytečně ztratili minimálně patnáct minut hledáním zraněného. Ten při pádu utrpěl kromě tržných ran v obličeji především zlomeninu čelní kosti,“ popsal Právu situaci, zasahující člen Horské služby Šumava Aleš Fejfar.

Dodal, že spolu se zdravotníky zahájili základní ošetření cyklisty a zároveň povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic.

„Navedli jsme jej k přistání na louce nedaleko místa, kde cyklista upadl, a poté šetrně přenesli do helikoptéry. Tou byl transportován k dalšímu ošetření na traumatologii v českobudějovické nemocnici,“ upřesnil Fejfar.

Náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura v souvislosti s vážným zraněním turisty znovu upozornil, že především v horském terénu by všichni cyklisté, nejen děti, měli používat ochranné prostředky, hlavně pak přilby.

„Kdyby ji zraněný Švýcar měl, nemuselo vůbec dojít k tak těžkému zranění," uvedl Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám