Hlavní obsah

Urny ze hřbitova v Prostějově skončily u kontejneru, další se vůbec nenašly

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Policistům se podařilo zjistit pachatele hanobení lidských ostatků a krádeží na hřbitově v Prostějově. Z trestných činů podezírají dva muže, jednoho z nich již obvinili.

Foto: Jiří růžička, Právo

Plechové nádoby s popelem mrtvých na hřbitově v Prostějově skončily u kontejneru na odpad a u hřbitovní zdi, některé se dosud nenašly. Urny zloději prodali do sběrných surovin.

Článek

„Policistům v Prostějově se ve spolupráci se strážníky podařilo objasnit sérii krádeží a hanobení lidských ostatků na Městském hřbitově v Prostějově. Z uvedených trestných činů jsou podezřelí dva muži z Prostějovska ve věku 38 a 21 let,“ informovala mluvčí prostějovské policie Eva Čeplová.

Neurvalci řádili na hřbitově v Prostějově pětkrát. Z šedesáti skříněk samostatných hrobů a schránek místního kolumbária sebrali urny s popelem ostatků zemřelých. Z uren sejmuli měděné či mosazné vnější obaly.

S naprostou neúctou k mrtvým pak některé plechové obaly s ostatky zemřelých pohodili u kontejneru na hřbitovní odpad anebo u hřbitovní zdi, v lepším případě je nechali tam, odkud sebrali obaly. V horším případě je odnesli a dosud se neví, kde ostatky skončily.

„Na hřbitově dvojice kradla i měděné podstavce svítilen. Odcizené měděné a mosazné obaly a podstavce pak prodali do výkupny sběrných surovin. Nájemcům hrobů a schránek kolumbária způsobili škodu ve výši nejméně 80 tisíc korun. Jeden z dvojice pachatelů již byl obviněn. V případě prokázání viny oběma pachatelů hrozí dvouleté vězení,“ řekla mluvčí prostějovské policie Eva Čeplová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám