Hlavní obsah

Exposlanec Wolf: Proč jsem u soudu? Na to se zeptejte pana Zaorálka

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

S úsměvem na rtech dorazili ve středu bývalý poslanec Petr Wolf i jeho manželka Hana ke Krajskému soudu v Ostravě. Ten se začal zabývat obžalobou z jedenáctimiliónového podvodu se státními dotacemi. Wolf před soudem zopakoval, že se ničeho špatného nedopustil. Nevinná se cítí i jeho žena.

Foto: Aleš Honus, Právo

Bývalý poslanec Petr Wolf a jeho manželka Hana Wolfová se u soudu zodpovídají z dotačního podvodu.

Článek

Na dotaz, jak si tedy vysvětluje trestní stíhání vůči své osobě a vůči manželce, Wolf řekl: „Zeptejte se třeba některých vrcholných lidí z ČSSD, třeba pana Zaorálka, oni to určitě budou vědět.“ Na dotaz, jak to myslí, prohlásil, že vychází z informací v tisku.

„Pokud vím, tak vyšlo v deníku Reflex, nebo kde to bylo, že se scházeli se státním zástupcem v hotelu Imperial. Ano, třeba si vykládali o ženských,“ řekl Wolf doslova (existuje pouze týdeník Reflex, pozn. red.)

Státní zástupce Dušan Táborský ale obvinění, že docházelo k politickému ovlivňování, vyloučil. „To jsou otázky trošku z oblasti virtuální reality,“ řekl.

Odmítl to Zaorálek. „Já vůbec nevím, který státní zástupce ten případ dozoruje. S žádným státním zástupcem jsem se nesešel ani v Ostravě, ani jinde. Je to bohapustý výmysl pana Wolfa. Za to, že stojí před soudem, si může především on sám,“ řekl Zaorálek.

Wolf: Obžaloba je nepřehledná

Státní zástupce nejprve hodinu četl obžalobu, poté začal soudce vyslýchat Petra Wolfa. „Text ve výroku obžaloby považuji za nepřehledný, v mnoha pasážích nesrozumitelný a zavádějící. Jsou v něm skutečnosti, se kterými absolutně nemohu souhlasit,“ řekl Wolf.

„Jednoznačně popírám, že bych uváděl nepravdivé, nepodložené údaje nebo zatajoval údaje či nedodržoval jakékoliv podmínky výběrového řízení,“ dodal Wolf. Vzhledem k tomu, že Hana Wolfová odmítla vypovídat, po výslechu Petra Wolfa soud jednání odročí na červenec, kdy bude vyslechnuto prvních dvacet ze zhruba 70 svědků.

Projekty prý kopíroval z internetu

Podle obžaloby Wolfova firma UT 2002 zneužila dotace, které jí podle smlouvy z dubna 2005 poskytlo ministerstvo životního prostředí na dva pochybné výzkumné projekty, které byly částečně zkopírovány z internetu.

Obžaloba Wolfa viní, že předkládal nepravdivé údaje nejen v projektech navržených na dotace, ale také při následném uzavírání smluv o poskytnutí dotací. „Dále vyhotovoval zkreslené a nepravdivé průběžné i roční závěrečné zprávy,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Wolfova manželka Hana je obžalovaná z toho, že jako společnice stejné firmy podepsala jeden z dodatků ke smlouvě o poskytnutí dotací a předkládala při tom zkreslené a nepravdivé informace.

Bývalý poslanec ČSSD Wolf je jedním z několika přeběhlíků ve Sněmovně, kteří po volbách v roce 2006 podpořili vládu Mirka Topolánka. V roce 2009 vyšlo najevo, že se Topolánkův přítel Marek Dalík pokoušel přesvědčit reportéra České televize, aby stáhl svou reportáž o policejním vyšetřování Wolfa. Po několika měsících pak protikorupční policie Wolfa obvinila z podvodu s dotacemi.

Wolf na přeběhnutí k vládě přitom vydělal možná více, než se doposud tušilo. Jak uvedl server idnes.cz, zatímco proti Wolfovi ministerstvo životního prostředí zpočátku postupovalo tvrdě a poslalo na něho finanční úřad, poté, co poslanec podržel vládu, s ním ministerstvo Martina Bursíka uzavřelo dohodu, ve které se vzdalo nároků na vrácení neoprávněně získaných peněz. Finanční úřad nakonec Wolfově firmě podle serveru nevyměřil ani žádnou pokutu.

Wolf ale tvrdí, že informace jsou nepravdivé, a obvinil soud z úniku informací ze spisu. Soudce to ale hned na počátku jednání odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám