Hlavní obsah

Účetní je podezřelá z miliónové zpronevěry v ostravské galerii

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Téměř 1,3 miliónu korun se ztratilo z pokladny Galerie výtvarného umění v Ostravě. Na zpronevěru, z které je podezřelá dnes už bývalá účetní, přišla už v únoru letošního roku kontrola Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, případem se zabývá policie.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

„Zjistili jsme ztrátu hotovosti na pokladně,“ potvrdil ředitel galerie Jiří Jůza. Kontroly podle něj probíhaly, jak měly, ale neodhalily nic. „Vše bylo v pořádku,“ sdělil. Podle informací Práva měla účetní, která po zjištění manka byla ihned propuštěna pro hrubé porušení pracovní kázně, stahovat peníze do pokladny, odkud hotovost čerpala zřejmě pro svoji osobní potřebu.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podal ředitel Jůza v březnu. Informoval také zřizovatele, Moravskoslezský kraj. Krajští radní už jednali také o personální změně na postu ředitele, nakonec ho vzhledem k jeho velmi dobrým výsledkům ho ponechali ve funkci a potrestali ho pouze finančně.

Policisté zatím nikoho kvůli zpronevěře téměř 1,28 miliónu korun z pokladny galerie neobvinili. „Zahájili jsme úkony pro zločin zpronevěry, dopustit se jí měla žena, která měla částkou neoprávněně disponovat,“ sdělila ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že pachateli hrozí dva až osm let za mřížemi.

Galerie výtvarného umění v Ostravě byla založena v roce 1952, její sbírky nyní čítají přes 20 tisíc děl. Kvalitou sbírek patří k pěti nejvýznamnějším institucím v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám