Hlavní obsah

Loupež a stříkačka v ruce ho vyšly na šest let

Právo, Jindra Pašková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Šestiletý nepodmíněný trest si zřejmě odpyká 29letý Martin Žigmund. Za zločiny loupež a těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu jej v pondělí do vězení s ostrahou poslal soudní senát v Domažlicích. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Martin Žigmund u soudu

Článek

Muž letos v lednu sebral při vystupování z autobusu jedné z cestujících kabelku, a poté zranil injekční stříkačkou řidiče autobusu. Událost se stala 27. ledna v linkovém spoji v Horšovském Týně. Jednapadesátiletý řidič vyhledal po krvácejícím zranění na dlani a předloktí lékařkou pomoc, a následně podstoupil léčení, protože obžalovaný byl infikován hepatitidou typu C. Řidiči teď hrozí celoživotní zdravotní potíže.

Podle svědků žena při krádeži kabelky svůj majetek bránila, nechtěla se ho vzdát a mladík ji i s taškou stáhl ze sedadla. Obviněnému se nakonec podařilo kabelku získat a s lupem utíkal, řidič autobusu ho dojel a chytil.

„Říkal řidiči‚ nech mě, nebo tě popíchám‘,“ uvedl na adresu obviněného jeden ze svědků. On i sám řidič měli v tu chvíli na mysli nůž, obviněný ale vytáhl injekční stříkačku a po kontaktu ji odhodil za plot, u něhož všichni stáli. Okradená žena zatím kontrolou peněženky a kabelky, které muž cestou odhodil, zjistila, že jí chybí 260 eur a mobilní telefon.

Právě si odseděl pět let

„Když jsem ho chtěl šacovat u plotu, řekl, ať ho pustím, jinak mě pobodá, že je pozitivní. Pak jsem si všiml stříkačky a měl jsem šrám na ruce,“ uvedl řidič.

Žigmund popsal situaci jinak, přiznal se pouze ke krádeži. Nezajištěná kabelka prý ležela volně na sedačce, že by injekční stříkačkou s nasazenou jehlou bodl řidiče, odmítl. Naopak ho prý upozorňoval, aby se při jeho prohlídce o jehlu nepíchl, že je nakažený žloutenkou.

Soud zvážil v rozsudku výpověď, která byla podle soudce Jana Švíglera ryze účelová, a přihlédl také k recidivě obviněného, který se před rokem vrátil z výkonu pětiletého trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám