Hlavní obsah

Za vyoperování nesprávné ledviny potvrzena podmínka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové potvrdil v pondělí rozsudek nad urologem Zbyňkem Veselským, který s dalším již pravomocně odsouzeným lékařem zavinil vyoperování nesprávné ledviny u vážně nemocného pacienta v roce 2000. Veselskému tak přiklepl osmiměsíční trest vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců.

Článek

Soud tak dnes zamítl odvolání, podle kterého okresní soud v případě Veselského nepřihlédl k některým důkazům a dostatečně neprokázal, že zavinil poškození zdraví pacienta.

"Obžalovaný Veselský si musel být vědom, že pacienta ohrozil tím, že v lékařské dokumentaci zaměnil ledviny," řekl však dnes předseda odvolacího senátu Pavel Vaněček.

Z nemocnice musel odejít

Třiašedesátiletý pacient Zdeněk Volf, kterému lékaři nedlouho po vyoperování opačné ledviny odebrali i druhou ledvinu, nyní musí několikrát týdně dojíždět na dialýzu, trpí depresemi, poruchami spánku a může pít pouze půl litru tekutin denně. Hradecký okresní soud nedávno Volfovi přiznal odškodné ve výši 459 tisíc korun. Muž již dříve od nemocnice dostal 405 tisíc korun.

Kromě Veselského byl v případu obžalován i operatér Miloš Broďák, který se původně proti trestu stejné výše také odvolal. Nicméně později je stáhl. Veselský už ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové nepůsobí. Funkci zástupce přednosty urologické kliniky musel opustit loni na podzim, když se zjistilo, že vykázal operaci, která se neuskutečnila. Zfalšoval i dvoudenní hospitalizace pacienta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám