Hlavní obsah

Pátrání po záškodníkovi, který odpálil bombu na otavském jezu, policie vzdala

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Když loni v listopadu explodovala v útrobách jezu na řece Otavě v Dlouhé Vsi na Sušicku bomba podobná těm, jaké používají teroristé ke zranění co největšího počtu lidí, bylo jasné, že policie bude mít co do činění s nevyzpytatelným záškodníkem. Po necelém půlroce ale pátrání po něm vzdala.

Článek

„Případ byl ze strany policie odložen s tím, že se nepodařilo zjistit takové skutečnosti, které by opravňovaly zahájit trestní stíhání konkrétní osoby,“ řekla v pondělí Právu šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

Nepomohla ani vypsaná odměna sto tisíc korun, kterou slíbil za informace vedoucí k dopadení pachatele rokycanský podnikatel Josef Koloc. Tomu patří vodní elektrárna, jejíž součástí je právě zmiňovaný jez.

Bomba poškodila jez

Podomácku vyrobenou bombu někdo odpálil na dně betonové regulační šachty. „Jednalo se o trubku o průměru pět centimetrů naplněnou výbušninou s hřebíky a šrouby. Exploze zničila šoupata, kterými se ovládá gumový vak tvořící jez. Škodu odhaduji kolem dvaceti pěti tisíc korun. Ale ve srovnání s tím, co by se mohlo stát, kdyby se v době výbuchu pohybovali v blízkosti nějací lidé, je to zanedbatelné. Tady šlo skutečně o život,“ uvedl už dříve Koloc.

Ten od začátku tvrdil, že nešlo o cílený útok na jeho osobu. „S nikým nemám žádné spory, nikomu nic nedlužím. Spíš to vypadá, že si tam někdo bombu vyzkoušel. To místo je odlehlé, pár kroků od lesa,“ prohlásil bezprostředně po výbuchu podnikatel, který vlastní i několik benzinových čerpacích stanic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám