Hlavní obsah

Za neoprávněné čerpání povodňové dávky dostala žena z Frýdlantu podmínku

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdlant

S dvouletou podmínkou odešla v pondělí od libereckého soudu osmačtyřicetiletá žena Alžběta Tatarová z Frýdlantu, která v době záplav loni v srpnu získala dávku mimořádné okamžité pomoci ve výši 20 tisíc korun, přestože bydlí v druhém podlaží a hladina vody při povodni do jejího bytu nedosáhla. Tatarová se u soudu hájila tím, že nic protizákonného nespáchala.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Soud vyměřil Alžbětě Tatarové za podvodně získanou povodňovou dávku podmíněný trest.

Článek

Spotřebiče a další vybavení domácnosti měla prý uložené v přízemí v prádelně. V žádosti o mimořádnou dávku však uvedla, že bahno měla přímo v bytě a voda tam dosahovala 40 centimetrů.

Obžalovaná i státní zástupce, který navrhoval nepodmíněný trest na spodní hranici trestní sazby, si nechali lhůtu na odvolání. Za podvod v době živelní pohromy jí hrozily dva roky až osm let vězení.

„Chtěli jsme malovat, proto jsem nábytek přestěhovala do přízemí,“ vysvětlila Tatarová a dodala, že po dohodě s majitelem měla připojenou lednici, sporák a další spotřebiče umístěné také v prádelně, jelikož v bytě jí už před 4 lety odpojili elektřinu. Na rozpor přišel pracovník městského úřadu, který prověřoval pochybné a neúplné žádosti. Při kontrole v bytě Tatarové nezjistil žádné známky po povodňových škodách.

„Tvrdila, že k ní bahno nateklo odpadem u sprchy. Žádné takové stopy jsem v bytě neobjevil,“ prohlásil svědek. „Skutečnosti uvedené obžalovanou se nezakládají na pravdě. Voda v domě dosahovala maximálně dvanáctého schodu, její byt je ale až na dvacátém schodu. Sousedi bydlící ve stejném patře také vytopeni nebyli,“ uvedl státní zástupce.

V rozsudku předseda soudního senátu Lukáš Korpas řekl, že soud nepochybuje o tom, že obžalované povodeň poškodila majetek, avšak vědomě uvedla nepravdivé údaje, aby peníze získala. „Postačí pohrůžka trestem. Jednání obžalované nebylo směřované proti lidem poškozených povodní, ale proti orgánu státní správy,“ vysvětlil uložení podmíněného trestu soudce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám