Hlavní obsah

Policisté dostali podmínku za falšování přiznání recidivisty

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmíněný jednoletý trest vězení potvrdil ústecký krajský soud dvěma policistům, kteří si před dvěma lety měli vymyslet doznání recidivisty ke krádežím. Soud částečně změnil jen dobu podmíněného odkladu trestu z 30 na 18 měsíců a zákaz výkonu činnosti z 6 na tři roky. Policisté vinu popírali, v jejich prospěch vypovídali všichni jejich kolegové, soud ale uvěřil výpovědi narkomana a 13krát trestaného recidivisty.

Článek

Policisty odsoudil letos na začátku roku už Okresní soud v Ústí nad Labem, oba se ale na místě odvolali.

Ústečtí policisté se podle soudu pokusili zvýšit objasněnost trestných činů. Na začátku února 2009 prý zfalšovali výpověď muže podezřelého z krádeží a vymysleli si jeho doznání. Muž tvrdí, že se k trojici krádeží nepřiznal. Výpověď sice prý podepsal, ale až později zjistil, že jsou v ní i krádeže, které nespáchal. „I náš senát ve vztahu ke svědectví vyhodnotil jeho výpověď jako věrohodnou, stejně jako soud 1. stupně,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce zpravodaj Tomáš Plha.

Kolegové odsouzených policistů neskrývali po skončení soudu své rozhořčení. "Je to precedentní rozhodnutí. Teď může každý lump říct, že policista jeho výpověď zfalšoval, a projde mu to. Počkejte, až se to mezi nimi rozkřikne," řekl jeden z nich. Podle policistů také není možné, aby si policista vymyslel fakta uvedená ve výpovědi, jako je telefonní číslo, údaje o příjmech či momentálním bydlišti obviněného.

S rozsudkem nebyl spokojen ani obhájce odsouzených policistů Luboš Hendrych. „S rozsudkem nesouhlasím. Klientům rozhodně doporučím dovolání k Nejvyššímu soudu a ústavní stížnost,“ řekl po skončení jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám