Hlavní obsah

Statečný řidič autobusu žije s přízrakem nebezpečné infekce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky bude žít Josef Kubeš ve strachu, nejistotě a pod stálým dozorem lékařů. Jednapadesátiletý řidič autobusu, který se letos v lednu na Domažlicku zastal okradené cestující a vydal se za prchajícím zlodějem, může za svůj hrdinský čin zaplatit zdravím.

Článek

Lapka a narkoman v jedné osobě, který Kubeše při strkanici dvakrát bodl injekční stříkačkou, je totiž podle výsledků zdravotních testů aktivním přenašečem žloutenky typu C. Ta se může projevit i za několik let a neexistuje proti ní očkovací látka. Nemoc, která v konečné fázi vede k cirhóze nebo rakovině jater, se dá léčit, až když propukne.

Panice zatím nepropadá

„Dostal jsem speciální léky, chodím na vitamínové injekce a každé dva týdny mi kontrolují krev,“ řekl Právu Kubeš, který je zaměstnancem západočeské dopravní společnosti RDS bus. Žádné velké panice ale zatím nepropadá.

„Nijak to nehrotím. Nechávám to na doktorech. Krevní obraz mám zatím v pořádku,“ pokračoval s optimismem v hlase usměvavý chlapík a s nadsázkou dodal: „Budu mít v těle tolik protilátek, že kdybych se stal bezdomovcem, tak mohu jíst bez obav i zbytky z popelnic.“

Po otázce, jestli by se při podobné situaci zachoval stejně, trochu zvážněl. „Ale jo, nejhorší ze všeho bylo pro mne to tahání po policajtech. Někdy se ptali i na takové věci, že mně nad jejich otázkami zůstával rozum stát,“ vyhrkl.

Ničeho ale nelituje. „Potěšilo mne, jak se ke mně zachovala žena, které jsem pomohl. Už dvakrát mě z vděčnosti pozvala na večeři. To zahřeje na srdci,“ uvedl dále.

Chytil zloděje kabelky

K incidentu došlo 27. ledna dopoledne na autobusové zastávce v Horšovském Týně na Domažlicku. „Jeden z pasažérů při vystupování chňapl kabelku, kterou měla další cestující na kolenou. Jenže ta ji stačila zachytit a společně se o ni chvilku přetahovali, až se ji podařilo muži majitelce vytrhnout a utéci,“ vybavoval si Kubeš dramatické chvilky.

Zareagoval tak, že autobusem za chmatákem popojel. Když už mu byl nablízku, vyskočil od volantu a vrhl se po něm. „Chytl jsem ho a on začal řvát, že jestli ho nepustím, bodne mě nakaženou stříkačkou, která byla do čtvrtiny naplněna nějakou modrou tekutinou. Chvilku jsme se postrkovali a najednou koukám, že mi ze dvou míst na ruce teče krev. Lekl jsem se, ten lump toho využil a utekl,“ popsal řidič další sled událostí.

Policisté zloděje zadrželi o několik hodin později na základě popisu, který Kubeš podal. Příští měsíc ho čeká soud.

„Podala jsem na něho obžalobu pro pokus těžké újmy na zdraví právě s ohledem na to, že je aktivním přenašečem infekční nemoci,“ sdělila Právu domažlická státní zástupkyně Jana Fišerová. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu až 10 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám