Hlavní obsah

Třináct let za ubití a ušlapání manželky alkoholičky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bývalý horník z Karviné Zdeněk Brudný, který 14. dubna 2002 ve svém bytě ubil a ušlapal svoji opilou manželku Danielu, si ve čtvrtek před Krajským soudem v Ostravě vyslechl již druhý rozsudek. Trestní senát mu za vraždu vyměřil opět 13 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Tentýž soud mu stejný trest udělil již 29. listopadu 2002. Vrchní soud v Olomouci ale rozsudek loni zrušil, protože zjistil, že během trestního řízení policie i soud zapomněly na ustanovení takzvané kolizní opatrovnice pro sedmiletou dceru zabité.

Obžalovaný: Zbil jsem ji, ale nezabil

Tragická událost se stala 14. dubna 2002 v jednom z karvinských bytů. Útok na manželku byl vyvrcholením dlouholetých sporů, zapříčiněných manželčiným alkoholismem.

"Pila jako duha, někdy i čtrnáct dní v kuse. Nevařila, neprala a zanedbávala naši dceru," tvrdil obžalovaný při hlavním líčení v roce 2002. Toto úterý při opětovném zahájení procesu 36letý muž jen odkázal na svou dřívější výpověď.

"Je pravda, že jsem ji zbil. Ale nezabil jsem ji," hájil se tehdy. Znalci však tvrdili opak. "Na ženu s velkou silou intenzivně naskakoval a kopal do ní," popsal zjištění soudních znalců předseda senátu v odůvodnění zrušeného rozsudku. Mrtvou ženu našla druhý den ráno dcera v kuchyni.

Dosud je na svobodě

Za násilný skutek, od kterého uplynuly již téměř dva roky, strávil Brudný za mřížemi jen velmi krátkou dobu. Soud se již po dvou týdnech od jeho zatčení rozhodl ponechat obžalovaného na svobodě, protože řádně spolupracoval s vyšetřovateli a příbuzní se za něj zaručili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám