Hlavní obsah

Za znásilnění ženy v autě dostal muž osm let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Soud v Hradci Králové v pondělí potrestal šestatřicetiletého Miroslava Čureju osmi lety vězení za znásilnění. Předloni v prosinci si násilím vynutil pohlavní styk na jednatřicetileté ženě. Čurejovi hrozil až dvanáctiletý trest.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Eskorta vede Miroslava Čureju do soudní síně.

Článek

Čureja tvrdil, že žena k souloži přistoupila dobrovolně. „Asi se do mě zamilovala. Svěřovala se mi se svými problémy s manželem a onoho dne jsme spolu měli poprvé intimní styk. Chtěli jsme to oba, k ničemu jsem ji nenutil,“ hájil se.

Státní zástupkyně Hana Flídrová však uvedla, že obžalovaný ženu pod falešnou záminkou v Novém Bydžově na Královéhradecku vylákal kolem půlnoci z restaurace, přinutil ji, aby s ním nasedla do auta a pak ji odvezl do postranních ulic. Zastavil poblíž úpravny vody, kde ji násilím vytáhl z vozu.

Strčil ji na zadní sedadlo a pod pohrůžkou násilí jí přikázal, aby se svlékla.
státní zástupkyně

„Strčil ji na zadní sedadlo a pod pohrůžkou násilí jí přikázal, aby se svlékla. Poškozená se ze strachu podvolila, obžalovaný se vysvlékl do naha a ženu oběma rukama posadil na svůj klín obličejem k sobě, jednou rukou ji uchopil zezadu za vlasy a přikázal jí, aby se nehýbala. Pak ji znásilnil. Po skončení jí hrubě nadával a vyhrožoval pomstou, pokud skutek oznámí,“ uvedla Flídrová.

Čureja tvrdil, že žena se po styku vrátila do restaurace, kde pokračovala v zábavě. „Udělala by to, kdyby byla znásilněná?“ argumentoval.

Jeho obhájce poukázal na to, že podle znalců není Čureja agresívní násilník a nikdy v minulosti se násilí nedopustil. „Proč by tedy náhle znásilňoval? Žaloba se opírá jen o výpověď poškozené. V případu je řada pochybností, a proto je třeba rozhodnout ve prospěch mého klienta,“ řekl.

Vážné psychické následky

Znalci u ženy diagnostikovali těžké psychické poškození, především rozvinutou posttraumatickou stresovou poruchu a neurotické obtíže. „Jde o škodu na zdraví, vzniklou působením otřesných zážitků. Následky si vyžádaly její psychiatrickou hospitalizaci a omezily její další uplatnění v životě,“ stojí v posudku expertů.

Čureja byl zároveň potrestán osmnáctiměsíčním vězením za maření výkonu úředního rozhodnutí, protože řídil auto, ačkoliv to měl soudem zakázané, a pak nenastoupil do věznice k desetiměsíčnímu výkonu trestu.

Rozsudek není pravomocný, protože obě strany si ponechaly lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám