Hlavní obsah

Bratr týraného Dominika: Matka ho držela a otec mučil

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Bití páskem, rukou, natržený ušní boltec nebo klečení s napřaženýma rukama, na kterých bylo prkno. Tak to byly zřejmě ty „menší“ tresty pro nyní již devítiletého Dominika z Brna. Mnohem horší byly zřejmě dny hladovění a pak také okamžiky, kdy mu vlastní rodiče lepili páskou na každou patu připínáčky a on pak musel v bolestech desítky minut běhat a skákat po pokoji pod jejich dozorem.

Článek

I takové výpovědi zazněly v pondělí od sourozenců při hlavním líčení s tyrany malého chlapce. Oba Městský soud v Brně za týrání svěřené osoby zvlášť hrubým způsobem poslal na šest a šest a půl roku do vězení s ostrahou. Verdikt si nevyslechli, ani jeden se k soudu nedostavil. Jejich obhájci se k rozsudku nevyjádřili. Odvolala se však státní zástupkyně, která zřejmě chtěla tresty ještě vyšší, a tak se případem bude zabývat Krajský soud v Brně.

Podle soudu oba obžalovaní popírali, že by syna nepřiměřeně trestali. Fotografie ze spisu, na kterých je podvyživený Dominik ve značně zuboženém stavu, si však prohlédnout nechtěli a na dotazy soudu odpovídali, že měl syn zdravotní problémy.

Jak zaznělo u jednání, patřilo k běžným praktikám i týrání hladem, kdy Dominik dostával k jídlu pouze dva až čtyři krajíce chleba denně, což nakonec vyústilo k tomu, že kluk, pokud chodil do školy, ze zoufalství žebral, nebo přímo kradl spolužákům jídlo, aby se nasytil.

Rodiče Dominika posílali do školy jen zřídka

„Bojoval o holé přežití a nelze mu to mít za zlé,“ uvedl předseda senátu Josef Tatíček. Ten také k výroku obhajoby, že veškeré absence chlapce ve škole byly vždy řádně omluveny, uvedl, že Dominik za první půl rok školy v první třídě měl 151 zameškaných hodin a poté, co rodiče bez předchozího oznámení školu změnili, poslali chlapce za druhé pololetí do loňského dubna, kdy se celá otřesná aféra provalila, do školy pouze dohromady na šest vyučovacích dnů.

V té době se matka například vymlouvala, že syn má bezlepkovou dietu, ovšem pokud měl ve škole svačinu, dávala mu rohlíky, které by však při dietě dostávat nemohl. I tyto výmluvy považoval soud za velmi rafinované, protože si rodiče velmi dobře uvědomovali, že kdyby byl Dominik zcela bez jídla, upozorňovali by na sebe mnohem více.

Připínáčky mu připevnili nejméně třikrát

K nejotřesnějším však patřila výpověď a popis scén mučení ze strany bratra, který uvádí, jak Dominika opakovaně matka držela, zatímco on křičel a otec mu průhlednou lepící páskou připevňoval na každou patu tři připínáčky, se kterými pak musel chlapec v bolestech hodinu i více chodit po pokoji.

„Bylo to nejméně šestkrát, nutili ho takto chodit a běhat jednu až dvě hodiny. Na patách měl pokaždé krev. Jednali tak přesto, že Dominik křičel, brečel a snažil se připevnění připínáčků bránit,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku soudce.

Chlapec, který zřejmě hladem i zkolaboval, vážil loni na jaře, kdy konečně po mnohaměsíčním utrpení v rodině skončil nejprve v nemocnici a pak v dětském domově, pouhých 13,5 kilo při výšce 102 centimetrů. Tato hmotnost podle soudu a znalců přitom odpovídala věku maximálně dvouletého dítěte a výška dítěti tříletému.

Matka se zajímá jen o dceru

Tvrzení rodičů i obhajoby, že Dominik mohl trpět poruchou růstového hormonu, smetl předseda senátu Josef Tatíček ze stolu s tím, že chlapec, poté, co začal nejprve v nemocnici a posléze v dětském domově normálně jíst, přibral hned za první měsíc pět kilo a vzápětí vyrostl za několik měsíců o více než deset centimetrů. Soud při vynesení rozsudku přihlížel zjevně i ke skutečnosti, že matka čtyř dětí jeví skutečný zájem pouze o privilegovanou dceru a za týrání svěřené osoby (syna) už byla trestána v roce 2000.

Její manžel má již osm záznamů v rejstříku trestů. Soudce označil chování rodičů za zvláště nebezpečný rafinovaný způsob týrání, a i proto uložil trest v horní třetině sazby. „Jsou blbí, udělají si děcka a pak se o ně neumějí starat,“ vypověděl v případu jeden ze synů odsouzených rodičů.

V případu jsou prověřováni také pracovníci orgánu sociální péče o dítě (OSPOD) z pracoviště Brno - střed a další orgány. Podle některých názorů se mohlo včasným zásahem už dříve utrpení dětí v této rodině ukončit.

Byla dokonce ustanovena speciální ministerská komise, která mimo prošetření tohoto případu pomůže ustanovit metodiku, jež by podobným problémům měla předcházet. Zatím podala sama výpověď jediná pracovnice OSPOD , která měla problémovou rodinu dlouhodobě na starosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám