Hlavní obsah

Bratři se jeden po druhém těžce zranili na skikrosové dráze v Krkonoších

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benecko

Bratři z Nizozemí ve věku dvanáct a deset let se ve čtvrtek v podvečer vážně zranili krátce po sobě na skikrosové dráze na Benecku v Krkonoších. K oběma nehodám museli horští záchranáři přivolat vrtulník, který chlapce transportoval do liberecké nemocnice.

Článek

První úraz se stal krátce před půl pátou odpoledne dvanáctiletému lyžaři. „Jel ve skikrosové dráze a po výskoku na terénní nerovnosti dopadl prudce na záda. Na místě byl naštěstí jeden z dobrovolných členů Horské služby, který v areálu pracuje. Ihned chlapce ošetřil, nasadil mu krční límec a umístil jej do vakuové matrace,“ uvedl Pavel Jirsa z Horské služby.

Záchranář poté zraněného na saních za sněžným skútrem odvezl na heliport na Benecku. Tam jej naložil do vrtulníku Letecké záchranné služby z Liberce, který dítě transportoval k dalšímu ošetření do liberecké nemocnice.

Půl hodiny po první nehodě v podstatě na stejném místě dráhy upadl při podobném výskoku na záda o dva roky mladší bratr zraněného Nizozemce.

„To už ale na místě byli záchranáři dva, ošetřili jej stejným způsobem, protože u obou chlapců vše nasvědčovalo vážnému poranění páteře. Opět povolali LZS, protože však vrtulník z Liberce právě převážel prvního zraněného, přiletěla posádka z Hradce Králové. I druhý chlapec byl pak transportován do nemocnice v Liberci,“ popsal situaci Pavel Jirsa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám