Hlavní obsah

Nechtěl jít žebrat, a tak ho kamarád málem umlátil

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikulov

Hádka o to, kdo půjde vyžebrat pár korun na krabicové víno a posbírat nedopalky, vyústila loni v srpnu v Mikulově v prudkou hádku mezi bezdomovci. Na jejím konci zůstal bezvládně ležet 51letý muž, zbitý, přiškrcený a s rozmláceným obličejem. Svého kamaráda tak zřídil 41letý Štefan Balko, kterého ve čtvrtek brněnský Krajský soud poslal na 10 let za mříže za pokus vraždy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Štefan Balko u soudu tvrdil, že svému kamarádovi chtěl dát jen lekci.

Článek

„Obžalovaný po hádce napadl svého kamaráda nejprve údery pěstí do obličeje, a když tento upadl, tak ho škrtil a dupal po něm,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně. Po zběsilém útoku sedl Balko do vlaku a odjel do Ostravy, pouze na místo poslal dalšího bezdomovce, aby se přesvědčil, zda napadený útok přežil. Muž se zotavil, za několik týdnů ho ale našli v Mikulově mrtvého, osudným se mu stalo podchlazení.

„Řekl jsem mu, ať jde něco vyžebrat a sebrat vajgly, protože jsem ho předtím 14 dní živil. On se mi ale jen smál do očí. Tak jsem mu dal ránu, ale on se smál dál. Že bych po něm skákal nebo ho kopal, to popírám, vždyť bych mu mohl poranit játra nebo srdce. Nemám povahu na to, abych chtěl někoho zabít,“ dušoval se u soudu Balko.

Jeho jednání ale viděla kolemjdoucí, která zavolala policii. „Muž na tom druhém klečel, škrtil ho a pak mu skákal po břichu a po hrudníku,“ popsala útok.

Případem se bude muset ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci, Balko se na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám