Hlavní obsah

Matka po porodu na dítě šlápla a kopala do něj, za vraždu jí hrozí doživotí

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dvacetiletá dívka ze Slovenska se slzami v očích v pondělí před plzeňským krajským soudem popisovala, jak vypadal její utajený porod, na jehož konci byla vražda novorozence. Podle státní zástupkyně Václavy Brýdové zabila své dítě úmyslně a zvlášť surovým způsobem, za což jí hrozí doživotí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaná žena ze Slovenska přichází v doprovodu vězeňské eskorty do soudní síně.

Článek

Žena porodila donošenou holčičku. „Se záměrem přivodit mu smrt dítě hodila na zem, přičemž na tělíčko šlápla a kopala do něj,“ řekla Brýdová.

Útok byl tak intenzivní, že novorozenec neměl šanci vůbec přežít. Tady je výčet zranění: zlomenina klenby a spodiny lebeční, roztržená játra a ledviny, zlomená žebra i klíční kost a další zranění na krku, v očních spojivkách a na stěnách velkých cév u srdce.

Dítě bez známek života pak rodička zabalila do deky a nechala ležet na podlaze pokoje, kde ho také našli záchranáři. Ti už nemohli nic dělat. Holčička zemřela na následky mnohačetných vnitřních zranění.

Dítě spadlo do záchodové mísy, vyndala jsem ho a utrhla pupeční šňůru.
obžalovaná žena

Žena těhotenství tajila a nechodila ani na gynekologické prohlídky. „Odborníci, kteří ji po porodu vyšetřili, uvedli, že nic nenasvědčuje tomu, že by prodělala poporodní psychózu,“ uvedla dále žalobkyně.

Při prvním výslechu na policii odmítla rodička vypovídat. Pouze potvrdila, že dítě skutečně porodila, ale ta zranění si prý nedovede vysvětlit. Později už připustila, že po porodu byla v šoku a je možné, že mohla na dítě v leknutí šlápnout. U soudu řekla, že porodila na záchodě.

"Dítě spadlo do záchodové mísy, vyndala jsem ho a utrhla pupeční šňůru," popsala v slzách u soudu.

Když jsem ho chtěla překročit, abych ho zvedla, neuvědomila jsem si, že mám stále ještě stažené tepláky a stoupla jsem na něj.
obžalovaná

Dítě pak začalo plakat, tak ho zvedla a zatřepala s ním. Podle svých slov byla rozrušená a slabá a neví, jestli ho pak pustila nebo jí spadlo na zem.

"Když jsem ho chtěla překročit, abych ho zvedla, neuvědomila jsem si, že mám stále ještě stažené tepláky a stoupla jsem na něj," dodala.

Děcko pak vzala, donesla na pokoj, zabalila do prostěradla a nechala ležet na zemi. Když zavolala příteli, že porodila mrtvé dítě, šla se osprchovat.

Podle svých slov si dítě nechat nechtěla, ale chtěla ho dát po porodu k adopci. Těhotná už byla podruhé, předchozí těhotenství ukončila v 19 letech interrupcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám