Hlavní obsah

Muž selhal v posteli a přítelkyni ubodal, prý z lásky

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Zbytečnou a krutou smrtí zemřela loni v květnu šestačtyřicetiletá družka Pavla Salaby, který ve středu poprvé stanul před Krajským soudem v Hradci Králové. Zde se bude až do pátku zodpovídat z její vraždy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Šestačtyřicetiletý Pavel Salaba z Chrudimi stojí před soudem kvůli vraždě své družky.

Článek

Podle obžaloby zemřela žena loni 26. května v Chrudimi poté, co ji Salaba ve spánku zasadil 22 bodných a bodnořezných ran.

V úvodu hlavního líčení obžalovaný prohlásil, že se necítí být schopen výslechu. Byl proto odveden k vazební lékařce, kde mu byl podán uklidňující lék. Teprve poté začal vlastní výslech.

K činu došlo v jednom z chrudimských bytů. Muž vypověděl, že se do něj přistěhoval po zhruba šestileté známosti v roce 2009. Společný večer, během něhož se dívali na televizi, zakončil pár v ložnici. Ovšem muž, jak se subjektivně domníval, zde selhal při intimním styku.

Rozhodl jsem se, že se zabiju. Proto jsem si šel do kuchyně pro nůž. Když jsem se vrátil, pohnula se. Bodl jsem ji z lásky.
Pavel Salaba

„Ona nic neříkala, ale byl jsem ve stresu. Bál jsem se, že se naše láska vytrácí. Rozhodl jsem se, že se zabiju. Proto jsem si šel do kuchyně pro nůž. Když jsem se vrátil, pohnula se. Bodl jsem ji z lásky,“ zaznělo mimo jiné v jednací síni. Podle tvrzení obžalovaného dokonce plánovali svatbu.

Událost je o to tragičtější, že smrti ženy nepředcházela žádná hádka, ani v ní nefiguroval alkohol nebo drogy. Invalidní důchodce Salaba si podle svých slov pamatuje, že družce zasadil pouze dvě rány, ostatní si neuvědomuje.

„Podřezal jsem si žíly a omdlel. Když jsem se k ránu probudil, viděl jsem, že neleží v posteli, ale na zemi. Chtěl jsem volat záchranku, ale nemohl jsem najít mobil. Pak jsem se bodl do břicha," říká.

Z bytu se dostal až odpoledne, kdy požádal sousedy, aby přivolali pomoc. „Mrzí mne, že se to takhle stalo, dnes už bych to neudělal,“ uzavřel svou výpověď obžalovaný.

„Z charakteru a lokalizace poranění vyplývá, že po dobu minimálně několika minut byla u poškozené zachována schopnost vnímání, proto poškozená prožívala v minutách před svou smrtí těžké psychické trama s masivní úzkostí, instinktivním zoufalstvím a fyzickou bolestí,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Hlavní líčení začalo ve středu a je naplánováno do pátku 14. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám