Hlavní obsah

Muž je obviněn ze zneužití 55 nezletilých dívek, soud ho pustil na svobodu

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Téměř čtyři stovky nezletilých dívek ve věku od devíti do 14 let z celé ČR kontaktoval prostřednictvím internetových seznamek a komunikačních programů 23letý cizinec s přechodným bydlištěm na Mladoboleslavsku. To vše kvůli svému sexuálnímu uspokojení. S některými z nich se sešel a pohlavně je zneužil. Obviněn byl ze zneužití 55 dívek. Soudce muže propustil na konci roku z vazby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V šesti případech zneužití dokonal, v dalších 49 se jedná o stádium pokusu,“ uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že cizinec výborně ovládá češtinu. Muž byl obviněn ze zločinu pohlavního zneužití a přečinů ohrožování výchovy dítěte, zneužití dítěte k výrobě pornografie, za což mu hrozí až osmiletý pobyt ve vězení.

Lákal dívky k sexuálním praktikám, manipuloval s jejich psychikou něžnými lichotkami a požadoval například po nich, aby si fotografovaly své intimní partie.
policie

Na rozhodnutí soudu o vině a trestu si však obviněný počká na svobodě, protože Okresní soud v České Lípě vyhověl jeho stížnosti a na sklonku minulého roku propustil mladého cizince z vazby. Přitom odborníci z oboru psychiatrie a sexuologie obviněného muže ve znaleckém posudku označili za nebezpečného vzhledem k poruše jeho osobnosti a k jeho sexuální deviaci.

„Lákal dívky k sexuálním praktikám, manipuloval s jejich psychikou něžnými lichotkami a požadoval například po nich, aby si fotografovaly své intimní partie a snímky mu zasílaly na jeho e-mailovou adresu. Také před některými prostřednictvím webové kamery onanoval, nebo jim předváděl jiné sexuální praktiky,“ popisuje mluvčí ve zkratce obsah komunikace tisíce stran zadokumentované komunikace čtyř stovek dívek s podezřelým.

Vybíral si podle fotografií na internetu

Muž si dívky vybíral podle fotografií a zveřejněných informací na internetových portálech. Během dokumentace policisté odhalili další případy a připravují podklady pro rozšíření jeho obvinění o dalších 70 skutků. „Jmenný seznam dívek, které poškodil, se tedy z 55 vyšplhá na 125 a kriminalisté už dnes tvrdí, že toto číslo není konečné,“ dodala Baláková.

Českolipští kriminalisté a vyšetřovatelé pracovali na objasnění závažného mravnostního případu od února do května loňského roku. Na podezřelého upozornil otec jedné z dívek, který se na českolipské policisty obrátil hned poté, co si přečetl historii komunikace své dcery na internetové diskusi.

Rizikům internetového seznamování se věnuje i projekt Seznam.cz, Seznam se bezpečně! Celý film je možné shlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc

Anketa

Komunikujete na internetu s neznámými lidmi?
ano, ale nikdy se s nimi nescházím
21,5 %
ano, občas se s nimi i sejdu
13,2 %
ne, mluvím jen s těmi, které znám
65,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16039 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám