Hlavní obsah

Obchodníci s LTO odešli s tresty ve výši 8 a 10 let

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravský krajský soud rozdal tresty v dalším z mnoha procesů s obchodníky, kteří díky mezeře v legislativě v uplynulých letech vydělali na daních při nákupu lehkého topného oleje, když ho prodávali jako naftu. Podnikatelům Jaroslavu Málkovi a Luďku Havránkovi udělil 8 a 10 let vězení.

Článek

Odsouzený Málek od Havránka v roce 1993 nakoupil téměř devět tisíc tun lehkých topných olejů, které pak už jako motorovou naftu prodával různým firmám.

"Spotřební daň ve výši 73 miliónů korun ani daň z přidané hodnoty 12 miliónů Málek státu neodvedl," tvrdila obžaloba, která se k soudu dostala po více než čtyřech letech.

Další dva body obžaloby pak vinily Málka, že před deseti lety kupoval lehké topné oleje od slovenské firmy Trehol. Jako naftu je pak prodal dalším dvěma firmám - neodvedením daní tak způsobil škodu za dalších 47 miliónů. Dalším bodem obžaloby je, že Málek nepodal za rok 1993 daňové přiznání, ačkoliv byl za tento rok povinen zaplatit státu 27,8 miliónů.

Obžalovaný: nic jsem netušil

"Byl jsem jen bílý kůň, vůbec jsem netušil, že dělám něco nelegálního," tvrdil Málek před soudem, který po dobu několika měsíců probíhal s vyloučením veřejnosti a pod dohledem ozbrojených a maskovaných členů zásahové jednotky vězeňské služby. Pouze rozsudek byl vyhlášen veřejně.

Soudkyně Marie Slaná při zdůvodňování svého výroku potvrdila, že Málek byl skutečně posledním článek v pyramidě podnikatelů, kteří machinovali s LTO. To, že Málek o nekalosti svého počínání nevěděl, lze ale vyloučit.

"Je to velmi účelová obhajoba. Člověk, který má IQ 110, přece musí vědět, co dělá," reagoval státní zástupce Radim Solař na slova odsouzeného Málka.

Havránek se proti rozsudku odvolal, druhý odsouzený i státní zástupce si ponechali zákonnou lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám