Hlavní obsah

Na Třebíčsku se zřítilo vojenské letadlo, piloti se katapultovali

– Třebíč • Aktualizováno
Novinky, Petr Nový

Vojenské letadlo typu L-39 se ve čtvrtek odpoledne zřítilo u obce Biskupice na Třebíčsku. Dvojici pilotů se podařilo včas katapultovat, nikdo nebyl podle informací armády zraněn. Na místo zamířilo několik hasičských jednotek. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek po nehodě rozhodl o zákazu veškerých letů stejných typů letadel.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Letoun havaroval dva kilometry za obcí Biskupice. Cesta k místu nehody je uzavřená.

Článek

Piloti se katapultovali dva kilometry za Biskupicemi poté, co stroj navedli do lesa. Informaci o leteckém neštěstí potvrdila mluvčí letecké základny v Náměšti nad Oslavou Štěpánka Skřipská.

Nehoda se stala ve 14:42. Stroji, který byl po údržbě, za letu vysadil motor. Piloti ho navedli do neobydlené oblasti a následně se katapultovali. Oba dva jsou bez zranění. Na místo byla vyslána Letecká pátrací a záchranná služba.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Muž uzavírá příjezdovou cestu na místo nehody

"Ze základny vzlétla na místo nehody rychlá pátrací záchranná skupina s vrtulníkem MI-24," uvedla Skřipská.

„Byli to jedni z nejzkušenějších pilotů. Oba jsou v pořádku a oba dva již z místa nehody vyzvedla letecká pátrací služba a dopravila je zpět na základnu,“ uvedla mluvčí generálního štábu Armády ČR Jana Růžičková, která na místo zamířila letecky spolu s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Vlastimilem Pickem.

Mluvčí krajských hasičů na Vysočině Petra Musilová upřesnila, že letoun dopadl asi dva kilometry od obce Biskupice ve směru na Pulkov na pole. Na místě zasahuje devět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů a také hasiči z vojenského útvaru v Náměšti nad Oslavou. „Při pádu nedošlo k žádnému požáru, hasiči proto pouze zajistili místo pádu a provedli protipožární opatření,“ uvedla mluvčí.

Po tichém letu velká rána

Pád letadla sledovala v přímém přenosu řada místních obyvatel. „Moje matka byla zrovna venku, když uviděla jak se z letadla, které prý letělo neobvykle tiše, katapultovali piloti a spadli někam do lesa. Byla to velká rána. Vzápětí se stroj zřítil na pole, a to byla další rána jako z děla,“ popsal starosta Biskupic - Pulkova Radek Maštalíř. Ten byl právě doma a tak se okamžitě vydal hledat s kolegou katapultované piloty do lesa a poskytnout jim pomoc.

„Našli jsme jen padák a od něj stopy vedoucí k silnici. Ty se pak spojily s dalšími, jak se piloti zřejmě potkali. Ani jednoho jsme ale neviděli, přiletěl pro ně vrtulník,“ doplnil Maštalíř. Letadlo podle něj dopadlo pouhých dvě sta metrů od nejbližších obydlí v Pulkově - místní části Biskupic, kde bydlí asi 50 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Letoun L-39

„Bylo štěstí, že letadlo nedopadlo o kousek dál,“ dodal s ulehčením muž. Armáda s hasiči utvořila kvůli vyšetřování kolem trosek neprodyšný bezpečnostní koridor v okruhu několika set metrů a uzavřela i příjezdovou silnici do Pulkova. „Dovnitř pouští pouze ty, kdo tam bydlí,“ dodal starosta.

Trosky letadla, které zřejmě dopadlo na kraj lesa, jsou rozptýleny v širokém okolí místa neštěstí. Hasiči už objevili obě sedačky a část kokpitu letadla. Příčinu nehody vyšetřují na místě letečtí experti, kteří vyzvedli z trosek černou skříňku.

„Piloti byli ošetřeni a jsou na pozorování ve vojenské nemocnici v Brně,“ uvedla Růžičková. Podle ní se jednalo o krátký zalétávací let po výměně motorů. „Letadlo se zřítilo 18 minut po vzletu ze základny,“ dodala mluvčí.

Výběr havárií vojenských letadel v České republice za posledních 15 let:
1. listopadu 1996 - U obce Tasovice v okrese Blansko se zřítil stíhací bombardér Su-22. Pilot zahynul.
19. listopadu 1996 - Oba piloti zahynuli při havárii vojenského nadzvukového letounu MiG-23. Letoun se zřítil u obce Herálec na Českomoravské vysočině.
18. února 1998 - Smrt pilota si vyžádala havárie cvičného motorového vojenského letounu L-39, který se zřítil u obce Benátky na Královéhradecku.
10. listopadu 1998 - Bojový vrtulník Mi-24, který letěl z pražské letecké základny Kbely na vrtulníkovou základnu v Přerově, se zřítil u Slatinic na Olomoucku. Havárii nepřežil nikdo ze čtyřčlenné posádky.
17. června 1999 - Dva armádní letouny MiG-21 se srazily při návratu z výcviku a zřítily do neobydlené oblasti v blízkosti obcí Macourov a Česká Bělá na Havlíčkobrodsku. Dva piloti zahynuli, třetí muž se katapultoval.
16. června 2000 - Vojenský stíhací bombardér Su-22 se zřítil u obce Kladeruby na Třebíčsku v blízkosti armádního letiště v Náměšti nad Oslavou. Pilot se katapultoval, pád však nepřežil.
1. srpna 2000 - U obce Čejkovice nedaleko Chrudimi havaroval letoun L-29 Delfín. Pilot, šéf bojové přípravy vzdušných sil a plukovník generálního štábu Ján Malo, na místě zemřel.
10. října 2000 - Dvě vojenská stíhací letadla MiG-21 se zřítila u obce Bílek na Havlíčkobrodsku. Při havárii zahynuli oba piloti.
1. srpna 2001 - Nedaleko Pelhřimova havarovalo cvičné vojenské letadlo L-39 Albatros. Pilot při nehodě zahynul.
24. února 2003 - Podzvukový bitevník L-159 Alca se zřítil ve vojenském výcvikovém prostoru Jince na Příbramsku. Zkušený třicetiletý pilot nehodu nepřežil. Příčinou havárie byla chyba pilota, který prováděl nebezpečný manévr v příliš malé výšce.
9. září 2004 - Šest britských vojáků zahynulo v troskách vrtulníku, který se zřítil poblíž letiště v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Vojenský vrtulník Lynx, který se účastnil česko-britského cvičení Flying Rhino (Létající nosorožec), po dopadu na zem shořel. Podle svědků stroj zavadil o elektrické vedení.
15. září 2007 - Dva české bojové letouny L-39 Albatros o sebe lehce zavadily křídly při letecké ukázce na Dni NATO. Piloti s poškozenými stíhačkami přistáli bez problémů, nikdo nebyl zraněn.
Srpen 2010 - Pilot bitevníku L-159 na základně v Náměšti nad Oslavou nezvládl přistání a vyjel mimo dráhu. Armáda o nehodě neinformovala, v září to uvedla televize Nova.
12. července 2010 - U Holic na Pardubicku spadlo do lesa vojenské cvičné letadlo L-39 Albatros, oba piloti se ze stroje včas katapultovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám