Hlavní obsah

Odvolací soud nepotvrdil, že by elitní detektiv podplácel kolegu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni v odvolacím řízení zrušil rozsudek pro dnes již bývalého detektiva plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jiřího Vrby (52). Ten byl odsouzen za to, že se snažil uplatit svého kolegu policistu, aby zametl pod koberec jeden z rozpracovaných případů. Kauza se vrací před okresní soud.

Článek

"Soud prvního stupně se při rozhodování nevypořádal se všemi okolnostmi a měl by doplnit dokazování," řekl předseda odvolacího senátu Jiří Šilhavý.

Vrbu, který byl někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem oceněn za příkladné plnění služebních povinností, potrestal už v květnu plzeňský okresní soud dvěma lety vězení s podmínečným odkladem na 2,5 roku. Expolicista se proti rozsudku odvolal.

Podle spisu Vrba před dvěma lety oslovil svého někdejšího kolegu Vilda a nabídl mu peníze a další výhody výměnou za to, že ukončí prověřování podnikatele Luďka Tůmy, podezřelého z daňových úniků. Mělo jít o úplatek ve výši sto tisíc korun anebo zajištění bezproblémového dostudování vysoké školy.

Za zametení kauzy peníze nebo vysoká škola

„Nabídl mi, že pokud tu kauzu sprovodím ze světa, tak si mohu říci o peníze se spodní hranicí sto tisíc korun, anebo že mi bude zařízeno bezproblémové dostudování vysoké školy,“ uvedl u soudu svědek Vild. S Vrbou se kvůli tomu ještě několikrát sešli, přičemž schůzky už monitorovala policejní inspekce.

„Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána, a to bez jakýchkoliv pochybností. Přímým důkazem byla výpověď policisty Vilda, kterému byla nabídka ze strany obžalovaného učiněna. Jeho verze byla logická, přesvědčivá a podpořena i dalšími nepřímými důkazy," řekl samosoudce Miroslav Mlčák při květnovém vyhlášení rozsudku.

Vinu popřel

Vrba vinu popíral. U soudu se snažil házet špínu právě na policistu Vilda. Řekl o něm, že je to podrazák, egoista, který vždy prahl po nějaké funkci.

„Kvůli kariéře potopil i svoji rodinu,“ prohlásil Vrba, který je ještě trestně stíhaný v rozsáhlé kauze zneužívání policejní databáze, když v jeho počítači našla inspekce nelegálně vylustrované údaje, které měly sloužit ke kompromitaci zaměstnanců státní správy brojící proti nepoctivým podnikatelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám