Hlavní obsah

Na Pozemkovém fondu v Plzni policie zatýkala při veřejné soutěži

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V budově Pozemkového fondu v Plzni v minulých dnech zatýkala protikorupční policie. Želízka detektivové nasadili místnímu podnikateli v mediální sféře a obchodníkovi s realitami Luboši G. Ten se údajně pokusil zmanipulovat právě probíhající veřejnou soutěž k vypořádání restitučních nároků tak, aby pozemek nabízený v soutěži získal konkrétní zájemce. Ten měl za to Luboši G. zaplatit půl miliónu korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zatím mohu jen potvrdit, že policie stíhá jednu osobu za přečin pletichy při veřejné zakázce a při veřejné soutěži,“ řekla Právu šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená s tím, že další podrobnosti s ohledem na probíhající vyšetřování nelze poskytnout.  Šestačtyřicetiletého podnikatele policisté po 24 hodinách propustili na svobodu.  O tom, jakým způsobem mohl veřejnou soutěž ovlivnit, se dá vzhledem k minimu oficiálních informací jen spekulovat.

Jednalo se o klienta

Mluvčí Pozemkového fondu  Lubomíra Černá na dotaz Práva uvedla, že na odloučeném pracovišti v Plzni policisté skutečně zatýkali, a to  během veřejné soutěže. „Jednalo se o klienta, nikoliv našeho zaměstnance,“ upřesnila.

Veřejná soutěž má podle Černé správný název „Výzva k podání nabídky nároků na převod pozemků dle zákona o půdě“ a koná se v případě, kdy o nabízený pozemek projeví zájem více oprávněných žadatelů. “Tyto osoby v rámci výzvy nabízejí vyšší hodnotu svých restitučních nároků, které mají být převodem vypořádány, než byla vyhlašovaná hodnota pozemku. Podle nabídnutých nároků se stanoví pořadí nabyvatelů a Pozemkový fond pak převede pozemek osobě, která nabídla nejvyšší nároky,“ vysvětlila mluvčí fondu.

Luboš G. měl zřejmě informace, kdo se do výzvy přihlásil, a protože sám je rovněž oprávněnou osobou, neboť skoupil řadu restitučních nároků, nabídl zájemci o pozemek, že se soutěže nezúčastní. Za to patrně inkasoval odstupné. To by vysvětlovalo, že měl při zadržení tak velkou sumu peněz.

Luboš G. měl nadstandardní kontakty na PF v Plzni už v minulosti. Figuroval v kauze bývalého šéfa PF Václava Sankota, který byl trestně stíhán za to, že vydával v náhradní restituci pozemky, na které už bylo vydáno rozhodnutí o umístění stavby. Právě tehdy získal Luboš G. od fondu například pozemky určené k výstavbě veřejných komunikací, konkrétně v místě, kde se měla stavět příjezdová magistrála do průmyslové zóny Borská pole. Později je velmi výhodně směnil s magistrátem za dům v samotném historickém centru města, který měl hodnotu mnohem vyšší. Tehdy na to radnice musela přistoupit, protože jinak by blokováním pozemků stavbu ohrozila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám