Hlavní obsah

Policie zadržela pardubického starostu za pokus uplatit TV Prima

– Pardubice, • Aktualizováno
Právo, ner

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadrželi v pondělí odpoledne čerstvě zvoleného starostu třetího pardubického městského obvodu Jána Kasiče (ČSSD). Údajně se měl pokusit podplatit štáb televize Prima částkou 60 tisíc korun.

Článek

Kasič měl být protagonistou publicistického pořadu Janka Kroupy Soukromá dramata. Informace, které měly Kasiče kompromitovat, si Prima nechává pro sebe, ale podle zjištění Práva mohlo jít o Kasičovo působení v uniformě Veřejné bezpečnosti.

„Z dostupných zdrojů je patrné, že dne 17. září 1983 se měl dostavit v 19 hodin do pohostinství v Kuněticích, kde se konal koncert. Toto vystoupení zakázal z důvodů, že nebylo řádně povoleno. Návštěvníkům však dovolil setrvat v pohostinství, ale okolo 23. hodiny se dostavili další příslušníci a s pomocí psů účastníky rozháněli. Přitom byli někteří zadrženi a později bylo šest z nich odsouzeno,“ dává starostovi za vinu Lukáš Těžký, zastupitel MO 3 za ODS.

Ne zcela jasná je zároveň etapa Kasičova podnikatelského působení v 90. letech až do současnosti. Jeho jméno bylo spojeno s firmami Ekogrup s.r.o. a EMstar. U starosty působení v těchto firmách na území jeho městského obvodu by mohlo vyvolávat střet zájmů.

„Zastupitelský klub ČSSD hodnotí vzniklou situaci jako selhání jedince. Vyzvali jsme Kasiče k odstoupení ze všech veřejných funkcí,“ řekl Jakub Rychtecký, předseda zastupitelského klubu ČSSD. Pokud by Kasič sám neodstoupil, bude odvolán na mimořádném jednání zastupitelstva. Hlasovat pro jeho odvolání slibují všechny zastupitelské kluby.

Reklama

Výběr článků

Načítám