Hlavní obsah

Za podvodné vydávání řidičáků Němcům soud trestal

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Okresní soud Plzeň-jih vynesl v úterý tři tresty v případu podvodného vydávání řidičských průkazů německým občanům, kteří je ve své zemi nemohli dostat jednak kvůli zdravotním problémům, nebo pro opakované prohřešky za volantem.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Trojice obžalovaných před soudem. Zleva Marcela Nucová, Pavel Beneš a Roman Rout.

Článek

Soud uznal vinnými všechny tři obžalované. Pavel Beneš dostal peněžitý trest 50 tisíc korun a zákaz práce v autoškole na tři roky, Tlumočnice Marcela Nucová dostala zákaz činnosti soudní tlumočnice na jeden rok. Roman Rout pak dostal peněžitý trest 30 tisíc a zákaz činnosti zkušebního komisaře na 2,5 roku.

„Obžalovaní si počínali zvlášť nemorálním způsobem, kdy umožnili získat zpět řidičské průkazy lidem, kteří o něj ve své domovské zemi přišli ze zvlášť závažných důvodů. Tím, že je pustili zpět na silnice, vlastně vypustili neřízené střely,“ uvedla předsedkyně senátu Alena Rundová.

Peníze bokem

Zkušební komisař dopravního odboru Městského úřadu v Nepomuku Rout, učitel plzeňské autoškoly Görner s.r.o. Beneš a soudní tlumočnice Nucová podle rozhodnutí soudu umožnili získat český řidičák platný na území Evropské Unie cizincům, kteří pro to nesplňovali podmínky. Celý kurz přitom trval jen tři dny.

„Rout jako zkušební komisař, po dohodě s učitelem autoškoly Benešem, převzal před začátkem zkoušek od žadatelů o řidičské oprávnění úplatek za úspěšné vykonání těchto zkoušek. Poté při zkušebním testu, za pomoci tlumočnice Marcely Nucové, jim uváděl správné odpovědi,“ řekl státní zástupce Zdeněk Slepička.

O možnosti získání českého řidičského průkazu se zájemci dovídali z novinových inzerátů v Německu. Autoškola ho nabízela za částku kolem 2500 euro (asi 60 500 Kč) s tím, že v ceně je zahrnuto a zaručeno i jeho bezproblémové a úspěšné získání. Cizinci se do kurzu přihlásili po kontaktu s Benešem, který hovoří německy. Ten od nich nejprve vybral částku přibližně 2000 euro, ve které byl zahrnut i úplatek 600 euro za vyhotovení fiktivního potvrzení o přechodném bydlišti v ČR nebo o studiu na české škole, což bylo nutné pro udělení přechodného pobytu v ČR, který je podmínkou pro získání českého řidičáku.

Vyplňovali testy společně

„Za dalších 300 euro si mohli předplatit bezproblémové úspěšné provedení zkoušky. Tuto částku pak Benešovi platili až po příjezdu na zkoušku,“ uvedl žalobce. Zkouška probíhala tak, že se tlumočnice zkušebního komisaře dotazovala na správné odpovědi a buďto sama, nebo dokonce přímo s komisařem některé části zkušebního testu společně vyplňovali.

To dokazuje i záznam z monitorování učebny, který provedla policie. Z odposlechu je například patrné, jak si tlumočnice pozve k testu první Němku a rozčiluje se, že neumí zacházet ani s počítačovou myší. Pak říká Benešovi: „Víš co, stoupneš si ven před dveře, já budu klikat za ni. Když něco, tak kopneš do dveří,“ říká Nucová a dodává: „Udělám tam chybu a jsem v pr...“

Rozsudek není pravomocný, odsouzení se na místě odvolali.

Reklama

Výběr článků

Načítám