Hlavní obsah

"Piráta" Lacinu bych doporučil i na řidiče autobusu, říká psycholog

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Inženýr Luboš Lacina, který letos v březnu smetl svým Superbem auto se dvěma pasažéry z dálnice D1 do pole, je podle psychiatrů a psychologů duševně zcela v pořádku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luboš Lacina (vpředu) u soudu

Článek

„Klidně bych ho doporučil jako řidiče autobusu,“ zhodnotil výsledek psychotestů Laciny dopravní psycholog Martin Kořán. Jeho řidičské schopnosti označil za nadprůměrné. Lacina měl navíc před nehodou odježděno 750 tisíc kilometrů bez ztráty jediného bodu.

Má lehce nadprůměrný intelekt, průměrnou schopnost koncentrace a paměť. Také je spíš introvert s „nízkou tendencí k rizikovému chování,“ sdělili odborníci. To však neznamená, že stejně jako kdokoli jiný není ve stresové situaci schopen jednat zkratově, připustili znalci.

Postavení řidičů silných vozů jim dodává pocit, že mají něco navíc. Osobují si právo řešit dopravní situace po svém.
znalec

Znalec Kořán zároveň nevyloučil, že ve zkratu mohl Lacina nehodu vyvolat záměrně. „V posledních letech skutečně pozorujeme rozdíly v chování řidičů silných vozidel ve srovnání s těmi běžnými,“ upozornil Kořán.

„Jejich postavení jim dodává pocit, že mají něco navíc. Osobují si právo řešit dopravní situace po svém,“ upozornil znalec na trend, který údajně odborníci sledují již několik let.

Zásadní je gestikulace těsně před incidentem

Otázkou podle znalce je, co se těsně před srážkou vozu mezi osádkami odehrálo a jaká gestikulace mezi nimi proběhla. Ze záznamu je podle Kořána patrné, že vozidla jela nápadně dlouho vedle sebe a manévr, jímž Lacina vedle jedoucí mazdu odklonil ze silnice, byl zcela neočekávaný a náhlý.

Soudní líčení s Lacinou začalo v Praze ve čtvrtek, kdy vypovídal samotný Lacina, pasažéři vozu vytlačeného ze silnice a svědci, kteří na dálnici nehodu přímo viděli před sebou.  [celá zpráva]

Nehoda se stala 22. března na 24. kilometru dálnice směrem na hlavní město. Incident zaznamenala dálniční kamera. Šestadvacetiletá řidička mazdy předjížděla kamión. Lacina ve Škodě Superb ji dojel a snažil se ji blikáním a troubením donutit, aby mu uvolnila cestu.

Tvrdí, že šlo o nehodu

Řidička se po předjetí nákladního vozu zařadila do pruhu před kamión, řidič do ní pak najel a vytlačil ji z dálnice. Auto vyjelo z dálnice do pole, opakovaně se přetočilo přes střechu a narazilo do stromu.

Lacina nehodu viděl a přivolal pomoc. Tvrdí, že šlo o nehodu, nikoli o záměr. Auta si prý nevšiml. Toto své tvrzení dokládá tím, že po nehodě zastavil a nabídl posádce mazdy pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám