Hlavní obsah

Majitel Army shopu odmítá propagaci fašismu

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Rozčarování nad postupem justice neskrýval 34letý podnikatel Petr Olšan z Brna, který čelí obžalobě pro podporu a propagaci hnutí směřujících k potlačování práv a svobod občanů. Podle obžaloby totiž ve svém Army shopu v Lidické ulici v Brně prodával předměty se symboly fašismu, které mohly sloužit k propagaci ideologie pro nová neonacistická hnutí.

Článek

"Obžalovaný se trestné činnosti dopustil v přesně nezjištěné době, ale nejméně do začátku roku 2002, kdy ve své prodejně prodával součásti uniforem a další militárie, na kterých byly symboly fašismu. Šlo o věci, které na sobě nesly znaky hnutí, tedy znaky nacistické ideologie," uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Dotčený podnikatel, který je i předsedou Panzer military clubu zabývající se vojenskou historií, se cítí poškozený a tvrdí, že nikdy žádné hnutí nepropagoval. Podle něj bylo veškeré zboží určené jen pro milovníky vojenské historie a ne pro žádné skinheady nebo neonacisty.

"Veškeré zboží byly buď vykoupené originály z války, nebo přesné repliky, které jsem dovážel oficiálně z Anglie. Policie je kontrolovala a také jsem za ně platil daně a clo. Vše se dělo se souhlasem státních orgánů a nic jsem nedělal bez povolení. Nikdy jsem taky nebyl v kontaktu s nějakým neonacistickým hnutím, ale jen s lidmi, kteří se zabývají vojenskou historií, do které patří i období německého fašismu," uvedl Olšan.

Obchod musel zavřít

V jeho procesu vystupoval i soudní znalec vojenské historie Miroslav Mareš, který potvrdil jeho slova a dodal, že veškeré zboží odpovídá skutečné historii a není nijak pozměněno.

"Viděl jsem katalog zabaveného zboží a neshledal jsem na něm žádné novotvary, které by mohly sloužit novým neonacistickým hnutím. Vše odpovídá německé historii z let 1933 až 1945," dodal Mareš.

Na případ upozornil v únoru 2002 Petr Slunský z Okresního soudu ve Znojmě, který náhodou navštívil prodejnu militárií a dospěl k závěru, že zboží s hákovými kříži propaguje nacismus. Policie pak zabavila velkou část zboží, aby je mohl znalec prozkoumat a dát odpověď na to, zda jde o podporu fašismu či součást vojenské historie.

Petr Olšan musel po domovní prohlídce obchod zavřít, protože neměl zboží. Důležité slovo v případu podnikatele, který po zásahu policie přišel o část své živnosti, budou mít i kriminalisté, kteří případ vyšetřovali. Proces byl proto odročen na leden, aby soudce mohl předvolat tyto klíčové svědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám