Hlavní obsah

Na silnicích zemřelo v říjnu 78 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na českých silnicích zemřelo za měsíc říjen 78 lidí. Je to o jednoho více než v září. Oproti loňském říjnu je počet obětí o devatenáct nižší. Informace jsou zatím jen předběžné, říjen končí až za několik hodin.

Článek

Odpolední bilance byla 77, zhoršila ji ale nehoda na železničním přejezdu v Třemošnici na Chrudimsku, kde se večer srazil osobní vlak s osobním vozem. Řidič auta při nehodě na místě zemřel.

Říjnová čísla zásadně zhoršily podzimní prázdniny, která začaly ve čtvrtek 28. října. Za čtyři dny zemřelo zatím na silnicích 12 lidí.

Poslední říjnový víkend byl pro mnohé prodloužený o dva dny volna. Ve čtvrtek, v den státního svátku, i v pátek zahynuli shodně čtyři lidé. V sobotu dva a dnes zatím na silnicích zemřeli také dva lidé.

Co se jednotlivých dnů týče, má nejhorší bilanci neděle 10. října, z cest se už domů nevrátilo sedm lidí. Naopak jediným dnem, kdy nezahynul nikdo, je v uplynulém měsíci sobota 23. října.

Limit 650 do konce roku

Ministerstvo dopravy si dalo za cíl snížit počty mrtvých za rok na silnicích pod 650. Nyní je číslo na 621. Šéf dopravních policistů Leoš Tržil ale tvrdí, že si iluze o dosažení počtu 650 mrtvých nedělá. Podle něj bude obětí nehod více.

Nejčastějšími příčinami nehod je nesprávný způsob jízdy, kam patří například i časté nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, zejména na dálnici. Dalšími příčinami jsou nepřiměřená rychlost, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám