Hlavní obsah

Česká policie zadržela bývalého ukrajinského ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Kyjev

Česká policie zadržela v pondělí večer v Praze 6 mezinárodně hledaného bývalého ukrajinského ministra hospodářství Bohdana Danylyšyna. Podle zpráv ukrajinských médií dnes česká odbočka Interpolu o zadržení informovala ukrajinské úřady.

Foto: René Chvalina, Právo

Článek

Danylyšyn je na Ukrajině stíhán za zneužívání služebního postavení a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Bývalý ministr, který působil ve vládě premiérky Julije Tymošenkové, se podle dostupných informací zabýval koordinací státních zakázek. V této činnosti se měl dopouštět neoprávněného plýtvání a neefektivního využívání státních prostředků. Způsobil tím údajně státu škody ve výši 13,9 miliónu hřiven (31 miliónu korun).

Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká dnes s odvoláním na údaje ukrajinské strany uvedla, že zadržený měl v roce 2007 zvýhodnit firmu, která dodávala státu maziva a paliva.

Ukrajinské úřady podle tamní agentury Unian věděly o tom, že Danylyšyn pobývá v zahraničí, vyšetřování se ale soustředilo na Rakousko, Itálii a Německo.

Kopecká informaci o Danylyšynově zadržení potvrdila. Uvedla, že hledaného muže zadrželi v pondělí kolem 22:00 na ulici v Praze 6 policisté z oddělení cíleného pátrání - takzvaní "lovci lebek". Zadržen byl na základě mezinárodního zatykače vydaného Ukrajinou.

"Zadržení proběhlo bez problémů. V současné době je v předběžné vazbě a soud bude rozhodovat o jeho vydání zpět na Ukrajinu," řekla Kopecká.

Podle kyjevských médií jde zatím o nejvyššího státního úředníka, který čelí podezření ze spáchání trestného činu od doby, co letos v únoru získal úřad prezidenta dlouholetý rival Tymošenkové Viktor Janukovyč. Nové vedení země nechalo s pomocí tří amerických auditorských firem provést rozsáhlou prověrku vládního hospodaření. První výsledky auditu údajně prokázaly, že vláda Tymošenkové zpronevěřila téměř půl miliardy dolarů (8,6 miliardy korun).

Dva další vysocí úředníci z doby vlády Tymošenkové, bývalý šéf celní správy a někdejší výkonný ředitel státní firmy Naftogaz, byli zadrženi už dříve letos. Tymošenková to tehdy označila za projev politických represí.

Podle informace uvedené na webových stránkách české nadace Člověk v tísni Danylyšyn veškerá obvinění odmítá, v zahraničí je na léčebném pobytu a na Ukrajinu se hodlá vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám