Hlavní obsah

Mohlo by ti shořet auto, vyhrožoval vyhozený zaměstnanec řediteli

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Případ vydírání ředitele jedné z ostravských firem uzavřeli v minulých dnech kriminalisté. Devatenáctiletý mladík, který ve firmě dříve pracoval a nedávno dostal výpověď, žádal po řediteli 100 tisíc korun, jinak hrozil, že mu podpálí auto a o firmě zveřejní kompromitující informace. Policii se muže podařilo dopadnout pomoci lsti. Motivem činu byla finanční tíseň.

Článek

O případu informovala ve čtvrtek mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Řekla, že ředitel firmy dostal v průběhu posledního měsíce několik výhrůžných e-mailů.

„Podezřelý požadoval částku ve výši 100 tisíc korun výměnou za neuveřejnění kompromitujících informací o firmě. Dále vyhrožoval, že pokud mu peníze nepředá, pak může jeho auto shořet, případně může dojít k nehodě.

Zpočátku manažer e-mailům nevěnoval pozornost, na policii se obrátil až poté, co výhružky byly stupňovány a začaly se v nich objevovat konkrétní informace k jeho osobě,“ řekla mluvčí. Výhrůžky vygradovaly o uplynulém víkendu, kdy vyděrač upřesnil způsob předání peněz.

Jakmile tašku s obálkou vzal, snažil se z místa urychleně utéci. V patách měl už kriminalisty i příslušníky zásahové jednotky.
mluvčí policie

„Podezřelý si k předání peněz vybral místo, které si vyžadovalo větší množství nasazených sil, a to autobusové nádraží. Navíc si zvolil místo, z něhož byl možný jednoduchý únik,“ dodala Holčáková s tím, že policie si i s takovými podmínkami dokázala poradit.

Vydíraný manažer pak podle instrukcí ponechal na nádraží tašku s obálkou s nastříhanými papíry.

Potřeboval peníze, neměl práci

„Z předpokládaného zisku se mladík těšil pouze chvíli. Jakmile tašku s obálkou vzal, snažil se z místa urychleně utéci. V patách měl už kriminalisty i příslušníky zásahové jednotky, únikovou trasu přehradili další kriminalisté. Devatenáctiletý mladík byl zadržen i s taškou a falešnými penězi,“ dodala mluvčí policie.

Ke svému jednání se přiznal a uvedl, že potřeboval peníze, protože byl bez práce. „Policejní komisař muži sdělil obvinění pro přečin vydírání a podal podnět k návrhu ke vzetí do vazby. Muži hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do čtyř let či peněžitý trest,“ dodala Holčáková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám