Hlavní obsah

Policista s kumpány umlátil otce rodiny kvůli bagru, dostal 9,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zákon do vlastních rukou se rozhodla vzít parta kamarádů ze Svitavska při pátrání po ztraceném nákladním autě s bagrem, který zmizel jednomu z nich. Sedmičlenné skupině, v které byl i policista, se do rukou dostal třiatřicetiletý otec čtyř dětí z Bělé nad Svitavou. Ačkoli napadený muž neměl zřejmě se zmizením bagru nic společného, skupina jej ubila k smrti.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Krajský soud v Brně za to v pátek potrestal nyní už bývalého policistu Stanislava Micheka 9,5 roky vězení, jeho kumpána Pavla Leflera mladšího,který byl majitelem bagru, čeká 9 let žaláře. Další útočník si odsedí 3,5 roku, zbylí čtyři aktéři vyvázli s podmíněnými tresty.

K celé události došlo loni na konci září. Rozvzteklená skupina v čele se svitavským policistou Michekem vtrhla do domku budoucí oběti. Zděšeného muže před zraky jeho rodiny vyvlekli pod sprškou ran ven a naložili do přichystané dodávky.

Mlácením z něj hodlali dostat, kde je ukrytý ukradený náklaďák s bagrem. „Před bitím oběť navíc svázali do kozelce,“ připomněl krutost útočníků státní zástupce Jan Megala.

Napadený se udusil vlastními zvratky

Svázeného muže pak odvezli do lesů na Blanensku. Když nepomáhalo bití ani páčení rukou železnou tyčí, nechali útočníci domnělého zloděje ležet v autě. Tam se ale nebožák udusil vlastními zvratky. Když si toho ostatní všimli, bylo už pozdě.

„Zjistili jsme ale, že nedýchá. Ihned jsme ho vyndali z auta, zavolali jsme záchranku a snažili se ho oživit. Resuscitovali jsme ho, dokud nepřijela záchranka a nezačali se o něho starat zdravotníci,“ hájil se u soudu jeden z obžalovaných, že tragický důsledek nikdo neplánoval. Případem se ale budu muset zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci, dva z odsouzených se totiž na místě odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám