Hlavní obsah

Soudce nechce řešit obnovu Kajínkova procesu, sám se vyloučil

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Plzeňský krajský soudce Tomáš Bouček, který tento týden dostal na stůl nový návrh advokáta doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka na obnovu celého procesu, se z případu vyloučil. Právu to ve čtvrtek řekl sám Kajínkův obhájce Tomáš Zejda, který návrh na povolení obnovy řízení podával. Odmítl však s ohledem na svého klienta i samotného soudce upřesnit důvody, kvůli kterým Bouček odmítl případ projednat.

Článek

Kajínek dostal pravomocně doživotní vězení za dvojnásobnou nájemnou vraždu podnikatele a jeho bodyguarda a navíc za pokus vraždy bratra jednoho ze zastřelených. Nyní si trest odpykává ve věznici v Karviné.

„Obdržel jsem poštou od krajského soudu usnesení, že se předseda senátu Bouček, který měl věc projednávat, z případu vyloučil. Protože ale v brzké době nedocílím konzultace s klientem, podám proti tomuto usnesení blanketní stížnost,“ podotkl Zejda.

Podle svých slov tím získá čas, aby se mezitím s Kajínkem poradil, zda mu vadí či nevadí, že se Bouček z projednání případu vyloučil.

„Pak budu mít možnost buď stížnost doplnit, nebo ji vzít zpět. V případě druhé možnosti by poté předseda krajského soudu určil dle rozvrhu práce jiný senát,“ doplnil Zejda.

Soudce Bouček přitom Kajínkův případ dobře zná. Byl to on, kdo jako předseda senátu zamítl v září 2004 první návrh na povolení obnovy procesu, který v lednu téhož roku podali další Kajínkovi advokáti Kolja Kubíček a Klára Slámová.

Z podnětu jejich stížnosti pražský vrchní soud nařídil návrh znovu projednat, ovšem i podruhé, tentokrát v březnu 2006, senát vedený Boučkem návrh zamítl. O tři měsíce později jeho rozhodnutí pravomocně vrchní soud potvrdil.

V zítřejším vydání magazínu Práva si přečtěte velký rozhovor s Jiřím Kajínkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám